Tom Brundel: 'Met meer kleur krijg je snel een vakantiegevoel in je tuin.'
Tom Brundel: 'Met meer kleur krijg je snel een vakantiegevoel in je tuin.' Rinus van Denderen

‘Er is meer dan alleen grijs’

Wonen

HOOGLANDERVEEN Van leilindes en olijfwilgen tot coniferen en de terugkeer van flagstones. Hovenier Tom Brundel uit Hooglanderveen zag de afgelopen veertig jaar alle tuintrends wel voorbijkomen. Er is echter één trend waar de eigenaar van Groen Natuurlijk al zijn hele leven van gruwt: dicht getegelde tuinen. ,,Dat is eigenlijk gewoon vreselijk. Het heeft niets met de natuur te maken, alleen maar met gemakzucht. Ik ben daarom heel erg blij met de trend van de afgelopen jaren: tegels eruit, planten erin.”

Natuur hoort in de tuin, zegt Brundel. ,,Dat is gelukkig ook wat alle woonbladen laten zien: mooie, groene tuinen. Het is natuurlijk ook wat wij als hoveniers goed kunnen maken. Een tuin met alleen maar tegels of kunstgras is zo steriel als een laboratorium. Dat heeft niets met een tuin te maken, dat is jammer.”

Wil je een groene tuin die ook onderhoudsvriendelijk is? De oplossing is heel simpel, lacht Brundel. ,,Dan bel je toch een hovenier om het te doen? Ja, je moet ervoor betalen, maar dan heb je wel een mooie woonomgeving. En zeker in de coronatijd, waarin iedereen thuis werkte, is gebleken hoe belangrijk je woonomgeving is.”

FLAGSTONES Als hij naar de tuintrends van dit jaar kijkt, ziet hij vooral de hang naar natuurlijke materialen. ,,Naar flagstones bijvoorbeeld. Vroeger waren ze van zandsteen, dat was rotzooi. Maar de nieuwe flagstones uit Brazilië zijn keihard. Dat is prachtig materiaal. Ze hebben een grillige vorm en je legt ze op een andere manier aan. Stenen leg je in een zandbed, flagstones in een cementbed. Dat vraagt andere kunsten van een hovenier, maar dat vind ik juist leuk. Ons werk wordt steeds diverser. We bouwen ook veranda’s en vorig jaar heb ik veel vlonders van bamboehout gemaakt. Dat is versnipperd en geperst tot een plank, harder dan hardhout. Het is ook een heel mooi product waar steeds meer vraag naar komt.” 

Een ander trendje is de gebakken klinker, signaleert de hovenier. Deze klinkers zijn wat duurder, maar ook mooier dan de betonsteentjes, zegt hij. ,,Betonsteentjes zijn mooi als je ze legt, maar ze worden snel vies en verkleuren. Gebakken klinkers zijn gemaakt van klei, zijn kleurvast, hebben veel minder snel last van aanslag en gaan een leven lang mee.”

PALMBOMEN Een tuintrend is eigenlijk simpel te verklaren zegt hij. Wat in de tuinprogramma’s en de woonmagazines wordt getoond, zie je terug in de tuinen. ,,Toen ik veertig jaar geleden begon, was het de heidetuin. Daar hoefde je niks aan te doen – dat wilde men destijds ook al. Maar die vroor dus hartstikke dood in de winter. In de jaren 80 werden bij rijtjeshuizen allemaal conifeerhagen geplant. Die gingen allemaal dood aan ziektes. De schuttingen vervingen vervolgens de coniferen. Nu zijn de schuttingen van hout en composiet. Zo zie je gewoon dat het elke keer weer verandert.”

Later kwamen de leilindes en een tijdje waren olijfwilgen uit Italië heel gewild. Die waren na een stevige winter ook allemaal dood. Wat je nu steeds vaker ziet zijn palmbomen, weet Brundel. ,,Dan denk je: ik ga toch geen palmbomen in een Nederlandse tuin zetten? Maar het wordt steeds warmer en we vinden het belangrijk om een vakantiegevoel in de tuin te hebben. Dat kan dus met een palmboom.”

GEVOEL VAN ITALIË  Een wat eenvoudiger idee om meer kleur en vakantiegevoel in je tuin te krijgen is om, naast uiteraard fleurige planten en bloemen, de tuintegels een ander kleurtje te geven. Brundel adviseert om de flagstones bijvoorbeeld in gele tinten te bestellen. ,,Dat gele geeft snel het gevoel van Italië. Als je daar in de zomer bent, zie je die bruingele grond. Daarmee kun je een leuke sfeer in je tuin krijgen. Er is meer dan alleen maar grijs.”

Dit artikel werd u aangeboden door: Hoveniersbedrijf Groen Natuurlijk

advertentie
advertentie