Afbeelding
pixabay

Raad denkt na over opkoopbescherming om starters te helpen

Wonen

AMERSFOORT Als antwoord op een vraag van de gemeenteraad legt het college van b&w een voorstel aan de gemeenteraad voor om te besluiten over een opkoopbescherming in Amersfoort. Bij een positief besluit geldt er vanaf 1 april 2022 een opkoopbescherming in meerdere wijken in Amersfoort. Het gaat om koopwoningen met een maximale koopsom van 312.000 euro. Deze bescherming zorgt ervoor dat betaalbare koopwoningen niet zomaar kunnen worden opgekocht voor verhuur en er dus meer woningen beschikbaar blijven voor ‘koopstarters’.

Koopstarters zijn veelal jonge huishoudens rond de dertig jaar, die nu zijn aangewezen op (dure) huurwoningen of tussen wal en schip vallen op de huur- en koopmarkt. De gemeenteraad vroeg het college om een voorstel waarmee vooral de schaarste op de woningmarkt voor deze woningzoekenden wordt tegengegaan. Wethouder Menno Tigelaar licht dit toe: ,,De schaarste op de koopmarkt is duidelijk het grootst bij koopprijzen tot en met 312.000 euro. Hierdoor is het vooral voor koopstarters moeilijk om een passende en betaalbare koopwoning te vinden. Eén van de oorzaken van dit tekort is het opkopen van woningen door beleggers, die vervolgens de woningen voor een hoge prijs verhuren. Binnen ons voorstel voor opkoopbescherming blijven deze woningen beschikbaar voor deze doelgroep.”

ZESTIEN WIJKEN Voor invoering van de opkoopbescherming is gekeken naar de wijken waar een opkoopbescherming het beste de schaarste aan betaalbaar koopaanbod kan bestrijden. Dit is het geval in zestien wijken in Amersfoort. De opkoopbescherming geldt daarom vanaf 1 april voor de wijken: Stadskern, Soesterkwartier, De Koppel, Kruiskamp, De Berg-Zuid, De Berg-Noord, Nederberg, Schothorst-Noord, Schothorst-Zuid, Schuilenburg, Liendert, Randenbroek, Vermeerkwartier, Hooglanderveen, Vathorst-De Bron en Vathorst-De Laak. De gemeente bekijkt over een jaar wat de effecten zijn en stuurt waar nodig bij. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat het probleem verschuift naar de andere wijken.

advertentie