Bestaat er in Nederland wel onderscheid tussen natuur en stadsnatuur?
Bestaat er in Nederland wel onderscheid tussen natuur en stadsnatuur? Irene Edzes

Stadsnatuur als nieuwe buur

6 oktober 2019 om 07:46 Wonen

AMERSFOORT Op woensdagavond 16 oktober organiseert Fasade, het Amersfoortse forum voor stedenbouw, architectuur en landschapsontwerp, een Architectuurcafé 'Stadsnatuur als nieuwe buur', over de betekenis van stadsnatuur en de stad als biotoop.

Irene Edzes

De komende jaren staat Amersfoort voor een grote bouwopgave en de druk op de groene (publieke) ruimte neemt toe. Hoe kan de verdichtingsopgave bijdragen aan de gezonde stad en herstel van biodiversiteit? Laat natuur zich wel regisseren? Diverse sprekers zullen tijdens het Fasade-Architectuurcafé op woensdagavond 16 oktober hun eigenzinnige inzichten delen met het publiek.

STADSNATUUR Wat is natuur en voor wie is het? Is de natuur er voor de mens of mag die er ook voor zichzelf zijn? Bestaat er in Nederland wel een helder onderscheid tussen natuur en stadsnatuur? De meningen zijn hierover verdeeld en worden tijdens het Architectuurcafé van Fasade uitgelicht.

SPREKERS Piet Vollaard is architect, architectuurcriticus en medeoprichter van Stichting De Natuurlijke Stad, die zich als doelt stelt de ecologie en biodiversiteit van de stad te versterken. Vollaard is mede-auteur van het veelgeprezen boek 'Stadsnatuur maken'. Kees Moeliker wordt ook wel de 'eendenman' of 'the duck guy 'genoemd. Hij is vanaf 1989 verbonden aan het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam en won in 2003 de Ig Nobelprijs. Deze prijs eert resultaten die mensen aan het denken zetten, aan het lachen maken en de interesse in wetenschap en techniek vergroten. Hank van Tilborg is landschapsarchitect en partner bij H+N+S landschapsarchitecten. Hij publiceert met grote regelmaat en zal deze avond ingaan op het plan voor de bloemenlinie, waarvan hij geestelijke vader is.

EXPOSITIE Hank van Tilborg is tevens lid van de inspiratiegroep die in het kader van de Nationale Omgevingsvisie meedenkt met het Ministerie van BZK over de opgaven voor Nederland. Interessant in dit kader is de tentoonstelling die van woensdag 16 oktober tot en met woensdag 6 november te zien is in het Rietveldpaviljoen aan de Zonnehof: 'Panorama NL en Amersfoort'. In de door het land reizende expositie 'Panorama NL' verbeeldt het College van Rijksadviseurs een perspectief op de ruimtelijke inrichting van Nederland. Naast 'Panorama NL' wordt getoond welke ontwikkelingen en uitdagingen in Amersfoort spelen op het gebied van de inrichting van de leefomgeving. 033Fotostad organiseert tot en met het einde van het jaar verschillende fototentoonstellingen in het Rietveldpaviljoen. Tijdens 'Panorama NL' stelt Fasade met Scholen in de Kunst foto's tentoon van de openbare ruimte, gemaakt naar aanleiding van de verschillende 'Jane's walks' die dit jaar zijn georganiseerd.

Architectuurcafé 'Stadsnatuur als nieuwe buur' vindt plaats op woensdag 16 oktober. Tijd: 20.00 uur. Inloop: 19.30 uur. Locatie: De Nieuwe Erven, Heiligenbergerweg 144. Entree: 5 euro, kaartverkoop via De Nieuwe Erven.

Willem Japp Van Essen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie