Het verschil tussen het Neptunusplein (op de foto) en Kraailandhof op Eerste Paasdag was groot.
Het verschil tussen het Neptunusplein (op de foto) en Kraailandhof op Eerste Paasdag was groot. Keistadnieuws

Onduidelijkheid over winkelopeningstijden tijdens de feestdagen

5 mei 2022 om 11:27 Winkels

AMERSFOORT Het is de periode van het jaar waarin veel feestdagen vallen. Een periode waarin de winkeliers extra moeten letten op de landelijke en lokale regels voor de openingstijden van de winkels. Eerste pinksterdag moeten de winkels bijvoorbeeld de hele dag gesloten zijn. Het is echter nog maar de vraag of iedereen zich daar aan houdt. Eerste paasdag ging dat namelijk niet helemaal goed.

Op Eerste Paasdag was op de gesloten deuren van de Albert Heijn op een muisstil Kraailandhof in Hoogland te lezen: ‘1e paasdag zijn wij gesloten. Door de gemeentelijke verordening moeten alle winkels in Amersfoort en Hoogland dicht zijn’. Op hetzelfde moment was het op het Neptunusplein echter enorm druk met winkelend publiek. Bovendien liep het verkeer daardoor vast. Leidinggevend personeel van de winkels gaf aan niet op de hoogte te zijn van de verplichte sluiting en ‘veel nieuwe klanten te zien’. Ook op de Wiekslag in Liendert waren winkels geopend. In totaal gin het om een handvol, waaronder de grote supermarkten.

IN OVERTREDING Een woordvoerder van gemeente vermoedt een misverstand door corona-ontheffingen: ,,In bijzondere situaties kunnen winkels een ontheffing aanvragen om ook op die feestdagen open te gaan. De gemeente bepaalt of iets een bijzondere situatie is of niet, maar is hierin wel terughoudend. In 2020 en 2021 heeft de gemeente daar bijvoorbeeld wél toestemming voor verleend, vanwege de geldende coronamaatregelen. Het kan dus zijn dat de winkels in Kruiskamp dachten dat zij open mochten, vanuit de corona-uitzondering van de afgelopen twee jaar. Echter, de gemeente heeft dit jaar geen ontheffingen verleend voor eerste paasdag. Dat betekent dat deze winkels niet open hadden mogen zijn. Hetzelfde geldt voor eerste pinksterdag.”

HANDHAVING Handhaving van de Winkeltijdenwet ligt in eerste instantie in handen van de politie en de afdeling ‘economische controledienst’ van de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD-ECD), legt voorlichting van de gemeente uit: ,,Het is wél de taak van de gemeente om overtredingen te signaleren. Wij kunnen echter geen boetes geven of winkels sluiten. Het is mij niet bekend of we van de overtredingen wisten, maar het wordt meegenomen in de interne gesprekken met onze BOA’s.”

REGELGEVING De landelijke en lokale regelgeving betreft Winkeltijdenwet en Winkeltijdenverordening 2013 voor Amersfoort. Deze zijn terug te vinden op de website van de Rijksoverheid en in lokale regelgeving.

Het verschil tussen het Neptunusplein en Kraailandhof (op de foto) op Eerste Paasdag was groot.
Het verschil tussen het Neptunusplein en Kraailandhof (op de foto) op Eerste Paasdag was groot.
Het verschil tussen het Neptunusplein (op de foto) en Kraailandhof op Eerste Paasdag was groot.
Het verschil tussen het Neptunusplein (op de foto) en Kraailandhof op Eerste Paasdag was groot.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie