In grote delen van Nederland is qua lengte meer ruimte voor paden en wegen waar fietsers welkom zijn, dan wegen waarop auto’s mogen komen, onderzochten het CBS en de Fietsersbond.
In grote delen van Nederland is qua lengte meer ruimte voor paden en wegen waar fietsers welkom zijn, dan wegen waarop auto’s mogen komen, onderzochten het CBS en de Fietsersbond. Joëlle Kelderman

In gros gemeenten meer ruimte voor fietspaden dan autowegen: hoe zit dat in Amersfoort?

22 september 2023 om 11:50 Verkeer en vervoer

AMERSFOORT In Nederland ligt in totaal bijna 153.000 kilometer aan fietspaden. Het grootste deel loopt door gebouwd gebied met nauwelijks groen. Zo’n 10 procent ligt juist in de natuur. In nagenoeg alle gemeenten is qua weglengte meer ruimte voor fietspaden dan voor autowegen, zo onderzochten het CBS en de Fietsersbond.

In grote delen van Nederland is qua lengte meer ruimte voor paden en wegen waar fietsers welkom zijn, dan wegen waarop auto’s mogen komen. Op de Waddeneilanden, in Landsmeer en in Bloemendaal is het verschil tussen fietspaden en autowegen het grootst. In die gemeenten kunnen fietsers relatief gezien op meer plekken rijden dan dat automobilisten dat kunnen. 

In Amersfoort ligt 723 kilometer fietspad, 6,3 procent meer dan autowegen in kilometers (zie ook de klikbare infographic hieronder). Dat is relatief niet veel, vergeleken met de omliggende gemeenten. De gemeente Soest valt op met maar liefst 27,5 procent meer fietspaden. Andersom vallen de gemeenten Eemnes, Scherpenzeel en Woudenberg op in de wijdere omgeving, omdat zij juist fietspaden dan autowegen hebben liggen.

In 51 gemeenten is de lengte aan fietspaden juist korter dan die van autowegen. In het Brabantse Baarle-Nassau ligt een kwart minder lengte aan fietspad dan autoweg. In Woensdrecht is dit zo’n 20 procent minder en in Eemnes 15 procent. Binnen de gemeentegrenzen van Rotterdam en Amsterdam ligt voor de meeste kilometers aan fietspad (ruim 2000). Land van Cuijk, een uitgestrekte fusiegemeente in het noordoosten van Brabant, volgt met zo’n 1500 kilometer aan fietspad.

Volgens de Fietsersbond was in 2022 het grootste deel van alle fietspaden van goede kwaliteit. Ook is er volgens fietsers (zeer) weinig hinder op de weg.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie