Afbeelding
Henk van IJken

Valleilijn komt in andere handen: Keolis nieuwe vervoerder

18 april 2023 om 16:02 Verkeer en vervoer

BARNEVELD Het treinvervoer van de Valleilijn tussen Amersfoort, Barneveld en Ede-Wageningen wordt per 10 december 2023 verzorgd door vervoersbedrijf Keolis. Hiermee komt een einde aan een periode van 17 jaar dat Connexxion de lijn exploiteerde. De dienstregeling verandert niet en personeel behoudt hun baan.

Dat maakt de provincie Gelderland dinsdag bekend. Het contract dat de provincie met Keolis sluit, duurt dertien jaar. De nieuwe vervoerder neemt alle huidige treinstellen over. De vijf exemplaren van het merk Protos (bouwjaar 2007) worden vernieuwd en comfortabeler gemaakt en krijgen de RRReis-huisstijl. Er komt goed werkende wiki, USB-aansluitpunten en stopcontacten. Volgens de provincie wordt het zitcomfort verbeterd, door nieuwe, bredere en comfortabelere stoelen. Verder zal het aantal zitplaatsen toenemen.

De treinstellen van Stadler-Flirt (2018) krijgen een nieuwe indeling, waarmee het in- en uitstappen sneller moet verlopen. Ook zal het reizen aangenamer zijn voor passagiers die moeten staan tijdens de ochtend- of avondspits comfortabeler worden gemaakt.

LICHTEN Een grote verandering, is het feit dat te zien zal zijn waar het druk is in de trein en waar nog zitplaatsen zijn. ,,Aan de buitenkant van de trein is dat te zien aan de kleuren rood, groen en oranje. Binnen in de trein is dit te zien aan groen boven een lege zitplaats”, zo laat de provincie Gelderland op haar site weten.

Keolis was één van de partijen die zich hebben ingeschreven voor de aanbesteding. De provincie gunde de opdracht aan Keolis, omdat die de beste prijs-kwaliteitsverhouding zou bieden. De beoordelingsteam keken inhoudelijk naar de plannen op het gebied van materieel, kwaliteit en personeel. Momenteel is er sprake van een noodconcessie; die bleek in december 2020 nodig omdat bij een eerdere aanbesteding geen enkele vervoerder meedeed. Die aanbesteding vond middenin de coronaperiode plaats, een tijd met sterk teruglopende reizigersaantallen en grotere onzekerheid in het openbaar vervoer. 

BEZWAAR Binnen 6 weken kunnen belanghebbenden een bezwaar indienen. Als dit niet gebeurt is de gunning na 6 weken onherroepelijk.

Jannes Bijlsma
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie