Het Amersfoortse stationsgebied.
Het Amersfoortse stationsgebied. Het Amersfoortse stationsgebied.

Grootschalig wisselvernieuwsproject van start

28 juli 2020 om 13:19 Verkeer en vervoer

AMERSFOORT ProRail is afgelopen week gestart met een grootschalige wisselvernieuwing bij station Amersfoort. ,,De oude wissels gingen te vaak in storing. In elf dagen tijd vervangen we zes verouderde wissels door een nieuw type hogesnelheidswissels, die een stuk betrouwbaarder zijn.”

Het eerste wissel is afgelopen zondag 26 juli op zijn plek gebracht. Het laatste wissel is eind volgend jaar aan de beurt. Deze wisselvernieuwing is onderdeel van een grootschalig wisselvernieuwingsproject rond Amersfoort, dat tot 2024 zal duren. 

Zo’n 120 wissels op station Amersfoort zijn rond de dertig jaar oud en toe aan vervanging. Niet allemaal worden ze vervangen; Prorail kijkt ook naar ‘hoe het beter kan’. ,,Er komen daardoor een stuk minder wissels terug. Zo wordt de doorstroom van treinen beter, is het spoor minder storingsgevoelig en kunnen treinen met hogere snelheid op het station binnenkomen en vertrekken.”

VERBINDINGSPUNT Amersfoort is één van de drukste verbindingspunten van Nederland, meldt Prorail, met sporen naar Amsterdam, Utrecht, Zwolle en Apeldoorn. Het is daarmee een belangrijke schakel tussen de randstad en noord- en oost-Nederland. Maar ook internationaal is Amersfoort van groot belang op de Europese corridor ‘North Sea - Baltic’. Het emplacement is één van de grootste van ons land.

Ze beginnen in 2020 en 2021 aan de oostkant van station Amersfoort, van de perrons tot station Amersfoort Schothorst. Hier gaan ze van 55 naar 41 wissels. In 2024 is de westkant van station Amersfoort aan de beurt.

Tijdens de werkzaamheden blijven de intercity’s en sprinters vanaf station Amersfoort Centraal in alle richtingen rijden. Maar omdat er minder spoor beschikbaar is, niet zo vaak als normaal. De beperkingen zullen tot en met zondag 2 augustus duren.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie