Sterre (links) had niet verwacht dat zoveel mensen ‘ja’ zouden zeggen op de uitnodiging voor Nachtlicht. ,,Het was heel bijzonder.”
Sterre (links) had niet verwacht dat zoveel mensen ‘ja’ zouden zeggen op de uitnodiging voor Nachtlicht. ,,Het was heel bijzonder.” BDU

Nachtlicht; stilte in het stadsrumoer

Religie

AMERSFOORT In de Sint-Joriskerk, midden in het uitgaansgebied van Amersfoort, is er komende vrijdagavond weer Nachtlicht. De kerk is voor iedereen geopend, er kan een kaarsje worden gebrand, muziek geluisterd of juist worden genoten van de stilte. Aartje en Sterre waren er vorig jaar bij en vertellen over hun bijzondere ervaring.

,,Vanaf het gevulde terras, vol gezelligheid, geschreeuw en gelach, etende en drinkende mensen, een af en aan lopende bediening, loop je een stille, donkere kerk in, die alleen met kaarsjes is verlicht. Het contrast kan bijna niet groter. De rust en stilte, daar komen mensen voor. Voor een moment van bezinning. Sommigen komen bidden voor familie, of voor zichzelf. Anderen luisteren een tijdje naar de muziek en gaan dan weer. Het kan allemaal”, vertelt Aartje enthousiast.

PAD VAN KAARSJES Samen met haar kleindochter Sterre (13) nodigde ze mensen uit om in de kerk kaarsjes aan te steken. Sterre vond het heel bijzonder om mee te maken. ,,Je ziet soms dat mensen verdrietig zijn, of dat ze ergens mee zitten. En dan komen ze de kerk binnen en is er een heel pad van kaarsjes. Aan het einde kunnen ze dan hun eigen kaarsje neerzetten en even gaan zitten. Ik had zelf niet verwacht dat zoveel mensen ‘ja’ zouden zeggen op de uitnodiging en dat er zoveel mensen naar binnen gingen. Het was echt heel bijzonder.”

Aartje vond het ook bijzonder en herinnert zich vooral de mannen van begin veertig die naast de kerk bij een tafel bier dronken. Een van hen reageerde met een lach: ‘Dat is ook wat, we staan hier al jaren elke week op het terras bier te drinken, maar in die kerk, daar ben ik nog nooit binnen geweest. Maar ja, nu kan ik niet meer weigeren.’ Aan het einde van de avond zagen ze hem uit de kerk komen. Aartje: ,,Hij zei tegen ons dat het inderdaad indrukwekkend was. Iedereen die er komt haalt er wat uit voor zichzelf.”

Het maakt niet uit wie of wat je bent, of je gelooft in God of niet

ZIEKE OMA Sterre vertelt over vriendinnen die best zenuwachtig waren over hun zieke oma die op uitslagen wachtte. ,,Ze hebben toen met mijn oma en de stadsdominee gebeden. Toen werden ze wel rustiger. Dat is best mooi om te zien, dat ze er voor hen waren toen het moeilijk was. Maar ja, het hoeft niet, hoor. Je mag doen wat je zelf wilt.”

Volgens Sterre word je rustig van het lopen en zitten in de kerk. Aartje noemt het ,,meditatief” en ,,een heerlijk momentje voor jezelf”. Beiden vinden ze het prachtig om te zien dat alle generaties zich welkom voelen in de kerk. Want iedereen liep binnen, jong en oud. ,,Het maakt niet uit wie of wat je bent, of je gelooft in God of niet, iedereen is welkom voor een moment van stilte, bezinning en reflectie.”

door Martien Hoekzema

Komende vrijdag 25 juni is er in de Sint-Joriskerk Nachtlicht, van 20.00 tot 23.00 uur.

advertentie