Hoofdportaal Sint Joriskerk, Amersfoort
Hoofdportaal Sint Joriskerk, Amersfoort Cor van den Braber

Nieuwe serie Evensongs in de Sint Joriskerk

Religie Deel je nieuws

De Evensongs, met muziek in de Engelse traditie, genieten in ons land grote populariteit, zowel bij geregelde kerkgangers als bij mensen die daar niet zo vertrouwd mee zijn. Ook in de regio trekken ze veel publiek, zoals in Utrecht, Rhenen en Wijk bij Duurstede.

Ook Amersfoort kent een bloeiende traditie; al vanaf 2002 worden onder auspiciën van de Raad van Kerken in de Sint Joriskerk zes maal per jaar Vespers georganiseerd die het karakter hebben van een Choral Evensong. Het St. Joris Kamerkoor, Capella Amersfoort, Vocaal Ensemble Voxtet en de Amersfoortse Cantorij verlenen geregeld medewerking aan deze vieringen aan het eind van de zaterdagmiddag, ‘bij het scheiden van de markt’.

Deze bestaande reeks is nu uitgebreid met een serie Evensongs op zondagmiddagen. Sinds 6 jaar zorgen vrijwilligers van de Raad van Kerken ervoor dat de Sint Joriskerk in de maanden mei t/m september open is voor toeristen en toevallige passanten. Tweemaal per middag is er dan ‘Momentum’, een ‘mini-Vesper’ met Bijbellezing, muziek, stilte en gebed. 

Samenwerking tussen de medewerkers van beide initiatieven – de zaterdagmiddag-Vespers en de zondagmiddag-openstellingen – heeft ertoe geleid dat buiten het ‘Momentum’-seizoen Evensongs worden aangeboden.

Deze nieuwe opzet is vanaf de Adventstijd afgelopen jaar van start gegaan en bleek een groot succes. 'Er is veel animo onder musici van binnen en buiten de stad om mee te werken aan het initiatief, en de publieke belangstelling was zo groot dat we de Evensongs van het koorgedeelte naar het grote middenschip van de Sint Joriskerk moesten verplaatsen,’ zeggen Erik Idema (voorganger en lid van ‘Voxtet’) en Bas Ramselaar (dirigent van de Amersfoortse Cantorij), die samen met Koos van Noppen deel uitmaken van de voorbereidende werkgroep.

Hieronder de data van de nog komende Evensongs in dit kerkelijk jaar:

- Zondag 15 maart om 15:30 uur m.m.v. Capella Amersfoort o.l.v. Anthony Scheffer

- Zondag 22 maart om 15:30 uur m.m.v. Vocaal Ensemble Voxtet o.l.v. Lydia Liefting

- Zaterdag 30 mei om 17:00 uur m.m.v. Capella Amersfoort

- Zaterdag 19 september om 1700 uur m.m.v. de Amersfoortse Cantorij o.l.v. Bas Ramselaar

- Zaterdag 31 oktober om 17:00 uur m.m.v. het St. Joris Kamerkoor o.l.v. Wouter Verhage

Warm aanbevolen, de toegang is vrij (collecte na afloop)

advertentie