Afbeelding
Archief

Een jointje roken op straat, mag dat in Amersfoort eigenlijk?

Recreatie

AMERSFOORT Steeds meer gemeenten verbieden het roken van een jointje op straat, terwijl dat van de wetgever wel mag. Dat blijkt uit onderzoek van Trouw. Inmiddels heeft twee derde van de gemeenten drugsgebruik op straat via een Algemene Plaatselijke Verordening (APV) verboden.

Volgens de krant ondergraven ze daarmee het landelijke drugsbeleid. In de Opiumwet staat namelijk dat dit wel toegestaan is. Het idee daarachter is dat je gebruikers van soft- en harddrugs niet moet criminaliseren, maar waar nodig moet helpen.

GEDEELTELIJK VERBOD Twee jaar geleden voerde de NOS een soortgelijk onderzoek uit. Zij concludeerde toen dat zo’n zestig procent van de gemeenten een verbod voor drugsgebruik op straat hadden doorgevoerd. Inmiddels geldt dat voor ruim 67 procent van de gemeenten. Nog eens 43 gemeenten (twaalf procent) hebben een gedeeltelijk verbod in hun lokale verordening staan. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat alleen het gebruik van harddrugs op straat verboden is. Een jointje opsteken mag dan wel. 

De gemeente Amersfoort valt in die laatste categorie, in tegenstelling tot de meeste buurgemeenten. Handel in soft- en harddrugs is verboden in de openbare ruimte, evenals het in bezit hebben én gebruik van harddrugs. Maar gebruik van softdrugs is niet illegaal gemaakt in de stad. ,,Dit geldt voor de hele stad. Er zijn geen straten of wijken aangewezen die uitgezonderd zijn van deze regels in de APV”, meldt voorlichtster Judith Wildbret.

advertentie
advertentie