Afbeelding
Rechtbank Midden Nederland

Werkstraffen voor tweelingbroers na mishandeling in Amersfoort

9 maart 2021 om 14:22 Rechtbank

AMERSFOORT Twee 20-jarige mannen uit Amersfoort en Bunschoten-Spakenburg die in april 2019 betrokken waren bij een vechtpartij in Amersfoort, zijn veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur. De rechtbank Midden-Nederland veroordeelde een man uit Bunschoten-Spakenburg ook nog tot een dag gevangenisstraf. De vader van de tweelingbroers is vrijgesproken.

De vader en zijn twee zoons werken in een garagebedrijf in Amersfoort. Bijna twee jaar geleden - op 18 april 2019 - ontstond een conflict tussen de vader en twee klanten van het bedrijf. Volgens de vader werd hij door één van de klanten bespuugd, waarna zijn zoons erbij kwamen om zich met het conflict te bemoeien. Op het buitenterrein van de garage liep het vervolgens uit de hand, zo is ook op camerabeelden te zien. 

De vader werkte één van de klanten naar de grond. Zijn zoons mishandelden vervolgens de klanten door hen te trappen en te slaan. De rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat de tweelingbroers zich schuldig hebben gemaakt aan geweld in vereniging. In het geval van de vader ligt dat anders. Hij heeft één van de klanten naar de grond gewerkt, omdat deze man agressief werd en zo de-escalerend wilde optreden. De vader had niet het opzet om geweld te plegen.

STRAFVERZWARENDE OMSTANDIGHEDEN Op de camerabeelden is te zien dat de broers flink tekeer gingen tegen de klanten. De rechtbank rekent het hen zwaar aan dat zij één van de klanten hebben geslagen terwijl hij op de grond lag. Omdat het geweld plaatsvond op de buitenplaats van de garage -zichtbaar vanaf de openbare weg - tast het niet alleen het veiligheidsgevoel van de slachtoffers aan, maar ook van omstanders en andere klanten. 

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank onder andere gekeken naar straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd en naar eerdere veroordelingen van de tweelingbroers. Bij de man uit Amersfoort is sprake van een ernstige opstandige gedragsstoornis. In juli 2020 is hij ook al eens veroordeeld waarbij het jeugdstrafrecht is toegepast. De rechtbank gaat daarom in deze zaak ook uit van het jeugdstrafrecht. Bij openlijke geweldpleging wordt in de regel aan minderjarigen een werkstraf van 40 uur opgelegd. Omdat er in deze zaak sprake is van strafverzwarende omstandigheden, zoals het soort geweld en het feit dat hij eerder veroordeeld is, legt de rechtbank hem een werkstraf van 80 uur op. 

EEN DAG Voor zijn broer geldt dat de rechtbank niet uit gaat van het jeugdstrafrecht. Omdat hij eerder veroordeeld is tot een taakstraf voor een soortgelijke zaak, heeft de wetgever bepaald dat alleen een taakstraf opleggen niet kan. Daarom moet hij ook één dag gevangenisstraf uitzitten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie