Dijkgraaf Marijn Ornstein maakt voorlopige uitslag Waterschap Vallei en Veluwe bekend.
Dijkgraaf Marijn Ornstein maakt voorlopige uitslag Waterschap Vallei en Veluwe bekend. Evert van de Worp

BBB grootste partij bij voorlopige uitslag Waterschap Vallei en Veluwe

16 maart 2023 om 16:13 Politiek

AMERSFOORT De voorlopige uitslag van de waterschapsverkiezingen Waterschap Vallei en Veluwe is bekend en ook deze cijfers tonen een grote winst voor de BoerBurgerBeweging die met 6 zetels veruit de grootste partij is. Voor de VVD, het CDA en Lokaal Waterbeheer geldt een verlies van één zetel en 50Plus heeft zelfs beide zetels verloren. Partij voor de dieren komt nieuw binnen met voor nu 2 zetels.

Vandaag om 15.00 uur maakte dijkgraaf Marijn Ornstein de voorlopige uitslag van de waterschapsverkiezingen voor Waterschap Vallei en Veluwe bekend. Deze uitkomst is gebaseerd op 56,8 procent van het totaal aantal inwoners die mogen stemmen. De opkomst in de gemeenten waar de stemmen geteld zijn bedroeg 63,2 procent. Van de 37 gemeenten in het werkgebied van Vallei en Veluwe is van 8 gemeenten de uitslag nog niet binnen. Deze gemeenten vertegenwoordigen 43,2 procent van de kiesgerechtigden. Zo wachten we onder andere nog op de gemeenten Apeldoorn, Ede en Veenendaal. Dit kan consequenties hebben voor de verdeling van de zetels en de restzetels.

Er zijn bij deze verkiezingen 26 democratisch gekozen zetels te vergeven. Op basis van 56,8 procent van de uit te brengen stemmen is de uitslag in zetels:

· VVD - 3 zetels (-1)

· ChristenUnie - 3 zetels

· CDA - 2 zetels (-1)

· Water Natuurlijk - 3 zetels

· Partij van de Arbeid (PvdA) - 2 zetels

· Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) - 2 zetels

· Lokaal Waterbeheer - 1 zetel (-1)

· AWP voor Water, Klimaat en Natuur - 2 zetels (+2)

· 50Plus - 0 zetels (-2)

· Ondernemend Water - 0 zetels

· Partij voor de dieren - 2 zetels (+2)

· BBB - 6 zetels (+6)

· Belang van Nederland (BVNL) - 0 zetels 

WATERSCHAP VALLEI EN VELUWE

Het waterschap zorgt voor veilige dijken en schoon en voldoende water. Dat doet zij onder meer door rioolwater te zuiveren, het (grond)waterpeil te beheren en te zorgen voor schoon water in beken en sloten. Vanwege het veranderende klimaat wordt het werk van de waterschappen steeds belangrijker. Hoe zwaar welk thema weegt en waar het waterschap in moet investeren qua kennis en geld, bepalen de politieke partijen die zitting nemen in het algemeen bestuur van het waterschap.

Nederland kent in totaal 21 waterschappen. Het gebied van een waterschap kenmerkt zich door natuurlijke watergrenzen. Zo ligt het gebied van Waterschap Vallei en Veluwe ligt tussen de IJssel, Nederrijn, Utrechtse Heuvelrug en de Randmeren. 

EEN WIJZIGING IN DE WET

Door een wetswijziging verdwijnen de geborgde zetels voor het bedrijfsleven. Agrariërs en natuurbeheerders krijgen ieder twee zetels in het algemeen bestuur. Voor waterschap Vallei en Veluwe betekent dit dat het aantal geborgde zetels van 7 in 2019 naar 4 in 2023 gaat, waardoor het aantal gekozen zetels niet meer 23, maar 26 is.

OPKOMST STEMBUREAUS

15 maart is er een hoge opkomst geweest op de stembureaus, vindt Dijkgraaf Marijn Ornstein: ,,Het is geweldig dat zoveel mensen naar de stembus zijn gegaan gisteren. Deze opkomst zie ik als een belangrijke opdracht aan het nieuwe bestuur om in verbinding met onze inwoners te werken aan de uitdagingen waar het waterschap voor staat. De kwaliteit en beschikbaarheid van water zijn essentieel voor onze gezondheid, veiligheid en welbevinden.”

De definitieve uitslag wordt donderdag 23 maart om 10.00 uur vastgesteld tijdens een openbare zitting door het centraal stembureau van het waterschap. Woensdag 29 maart 2023 worden de gekozen bestuursleden geïnstalleerd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie