Kamerlid Kiki Hagen (D66) krijgt als formateur veel voor haar kiezen.
Kamerlid Kiki Hagen (D66) krijgt als formateur veel voor haar kiezen. D66

Formateur Kiki Hagen (D66) kan coalitie drastisch herzien

21 maart 2022 om 21:55 Politiek

AMERSFOORT Kiki Hagen wordt de formateur van de Amersfoortse politiek. Het zal haar taak zijn om een coalitie samen te stellen: enkele partijen die gezamenlijk een meerderheid hebben én het over een aantal zaken eens zijn. Deze fracties zullen vervolgens wethouders afvaardigen die de stad gaan besturen.

Jeroen de Valk

Hagen is tevens Tweede Kamerlid van D66. Deze partij haalde in Amersfoort de meeste stemmen bij de afgelopen verkiezingen, en mag dus traditioneel het voortouw nemen bij de formatie. Hagen (35) was wethouder in de gemeente De Ronde Venen en trad vorig jaar toe tot de Kamer.

In Amersfoort is veel werk te verrichten. De wethouders Roald van der Linde (VVD) en Fatma Koser Kaya (D66) hebben al hun vertrek aangekondigd. Van der Linde werd ingevlogen om de tussentijds vertrokken Hans Buijtelaar te vervangen.

Van der Linde werd geprezen omdat hij zich snel inwerkte, maar lijkt evenmin als Buijtelaar veel zin te hebben in het taaie rondweg-dossier. Hij heeft per 1 mei een nieuwe baan in het bedrijfsleven. Koser Kaya gaf aan terug te willen keren naar haar gezin, dat in Den Haag achterbleef.

LANGE WERKDAGEN Van de wethouders Astrid Janssen en Cees van Eijk (GroenLinks) en Willem-Jan Stegeman (D66) lijkt het waarschijnlijk dat ze weer een termijn tegemoet gaan. Bij de VVD-wethouders moet de vraag worden gesteld of de liberalen überhaupt in de coalitie komen. Evenals de ChristenUnie, ook al bleef deze partij stabiel.

Het is ook de vraag of er weer zeven wethouders komen, of - zoals vóór 2018 gebruikelijk was - maar vijf. De demissionaire wethouders benadrukken dat ze zeer lange werkdagen maken. Maar volgens onder meer SP en Amersfoort2014 zijn zeven wethouders peperduur en nergens voor nodig. Dit onderwerp zal zich al snel aandienen.

DUIDINGSDEBAT In een persbericht meldt D66 nog eens dat deze partij voor de derde keer achtereen de grootste werd van de stad. Uiteraard zegt Hagen hierin dat ze vereerd is deze uitdaging. Concrete informatie zal pas volgen na een ‘duidingsdebat’ dat deze week niet op dinsdag- maar woensdagavond plaatsvindt.

Bij dit debat zullen de nieuwe raadsleden proberen wat deze krant al eerder probeerde: het interpreteren van de verkiezingsuitslag. De Stad Amersfoort suggereerde dat er een centrumlinkse coalitie in zit, gezien de verliezen bij VVD en de steun voor D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie en Amersfoort2014. Meer ‘links’ zit er niet in, aangezien PvdA en SP dwergen zijn in Amersfoort.

Het debat op woensdag 23 maart begint om 19.30 uur en is live te volgen via www.amersfoort.nl/bestuur-en-organisatie/to-3/gemeenteraad.htm. Voor het eerst zijn dan ook raadsleden van nieuwe partijen als Partij voor de Dieren en Amersfoort voor Vrijheid in actie te zien.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie