Om de kiezer te helpen een keuze te maken, houden de Stad Amersfoort, RTV Utrecht, de Golfbreker en de Stadsbron elf avonden lang ‘duels’ tussen steeds twee lijsttrekkers van de partijen van Amersfoort en Leusden in de bibliotheek. Hier dueleren Rob Smulders van de PvdA en Noëlle Sanders van de Lijst Sanders onder leiding van Roelof Meijer van de Golfbreker. Tevens heeft de Stadsbron een partijvergelijker ontwikkeld.
Om de kiezer te helpen een keuze te maken, houden de Stad Amersfoort, RTV Utrecht, de Golfbreker en de Stadsbron elf avonden lang ‘duels’ tussen steeds twee lijsttrekkers van de partijen van Amersfoort en Leusden in de bibliotheek. Hier dueleren Rob Smulders van de PvdA en Noëlle Sanders van de Lijst Sanders onder leiding van Roelof Meijer van de Golfbreker. Tevens heeft de Stadsbron een partijvergelijker ontwikkeld. Erik van Venetië

Amersfoort heeft wat te kiezen bij verkiezingen volgende week

7 maart 2022 om 12:15 Politiek

AMERSFOORT Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022 wordt een nieuwe gemeenteraad gekozen. In Amersfoort doen vijftien partijen mee. Zo’n 114.000 stemgerechtigde inwoners mogen dan bepalen welke 39 Amersfoorters hen de komende vier jaar zullen vertegenwoordigen in het stadsbestuur. Om enige orde te scheppen in de veelheid van informatie maakte de Stadsbron per thema een overzicht van wat de partijen van plan zijn met de stad. De redactie nam in totaal zo’n vierhonderd pagina’s door van alle verkiezingsprogramma’s waarmee de partijen zich profileren. 

De programma’s van de partijen lopen sterk uiteen, van 1.200 woorden (BPA)tot 23.000 woorden (ChristenUnie), en van zeer concrete voorstellen (Partij voor de Dieren) tot hoofdzakelijk algemene visie (PvdA). In sommige programma’s staan voorstellen die niet door de gemeenteraad kunnen worden geregeld - zoals een gekozen burgemeester - of waarvan dat niet helemaal duidelijk is (Amersfoort voor Vrijheid). 

Het was niet steeds eenvoudig om uit de tekst op te maken wat de partijen nu concreet voorstellen en in veel gevallen hebben de redacteuren van de Stadsbron sterk moeten samenvatten. Daarbij zijn algemene visie of louter intenties weggelaten en zijn alleen concrete voorstellen die de partijen doen voor de komende vier jaar opgenomen.

Op de site van de Stadsbron kan de bezoeker meerdere partijen en onderwerpen selecteren, waarna deze in een tabel vergeleken kunnen worden. Wie wil weten wat een partij ergens precies over heeft opgeschreven, kan via een link naar het betreffende verkiezingsprogramma kijken.

Zie: https://destadsbron.nl/nl/Partijvergelijker2022.

Bij de Stadsbron verschenen al eerder artikelen over de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. Alle artikelen over dit thema zijn te vinden in het dossier gemeenteraadsverkiezingen 2022. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie