De Meridiaantunnel van buiten: afbladderende foto's en vies beton.
De Meridiaantunnel van buiten: afbladderende foto's en vies beton. Jeroen de Valk

Mailen over verloederde tunnel: de bewoner wacht, de krant krijgt direct antwoord

8 oktober 2021 om 18:31 Politiek

AMERSFOORT De Meridiaantunnel verloedert maar zal worden opgeknapt. Wanneer dat gebeurt, is nog onduidelijk. De gemeente zou daartoe een nieuw buurtproject op touw kunnen zetten. Of dat er komt en zo ja wanneer, moet de toekomst uitwijzen. 

Jeroen de Valk

Dit blijkt uit een reactie van een gemeentelijke woordvoerster. Ze reageerde binnen 24 uur op een vraag over dit onderwerp van de verslaggever. Een bezorgde burger, Guido de Wijs, wacht sinds begin augustus op een reactie. Dat duurde hem zo lang, dat hij in arren moede de handdoek in de ring wierp en deze krant benaderde.

De Wijs - een bekende Amersfoorter als dichter, cabaretier en cultureel organisator - stuurde de correspondentie door. Op 3 augustus mailde hij naar cultuurwethouder Fatma Koser Kaya. Hierin vroeg hij de aandacht voor de grote fiets- en voetgangerstunnel tussen de Keerkring en de Hooglandseweg-Zuid. De Wijs constateerde dat foto’s en kindertekeningen, aangebracht bij een eerder buurtproject, er veelal onverzorgd bij hangen. Sommige zijn verdwenen.

ZAAKNUMMER 1523146 Hij schreef dat er geen sprake was van vandalisme, maar ‘slijtage en achterstallig onderhoud’. Eerder was het altijd ‘een plezier om door de tunnel te fietsen’. Ten slotte: ,,Hoe stoppen we hier de sluipende verloedering van een ooit prachtig project en is het mogelijk om een nieuw ‘project te starten’ om de tunnel opnieuw te versieren?’’

De Wijs ontving twee dagen later een mailtje met de bevestiging dat zijn mail was ontvangen. Daarmee had hij geen antwoord, maar was zijn verzoek in ieder geval in de archieven opgenomen onder het ‘zaaknummer 1523146’. Ook werd hem medegedeeld, dat hij op uiterlijk 28 september een reactie tegemoet kon zien. Bijna twee maanden dus. In de tussentijd fietste de actieve senior noodgedwongen maar met stijgende ergernis door de verloederde tunnel. Er kwam geen antwoord. 

NIEUW BUURTPROJECT Hij nam op 6 oktober contact op met de verslaggever, die op 7 oktober mailde met woordvoerster Sharon Sourbag. Zij is een van de aanspreekpunten voor de pers namens het college van b & w. De ontvangstbevestiging kwam diezelfde dag en de volgende dag volgde het antwoord. 

In het kort: de kwaliteit van de ‘unieke afbeeldingen met daarop buurtgenoten’ neemt af onder invloed van zon en regen. ,,Bijwerken of herstellen is niet mogelijk.’’ De gemeente zou een oplossing kunnen zoeken in samenspraak met de buurtbewoners. Maar of er een nieuw buurtproject komt, staat nog niet vast. Misschien worden de fotopanelen - eigendom van ProRail - door nieuwe kunstwerken vervangen.

De Wijs kreeg deze boodschap natuurlijk meteen doorgestuurd. Hij acht een buurtproject maar één van de mogelijkheden. ,,Ik zou er een creatief team op zetten. De Meridiaantunnel is niet van de buurt, maar van de hele stad. Iedereen fietst of wandelt er doorheen.’’ Hij zegt niet hiermee weer de wethouder aan te schrijven. Hij hééft al een zaaknummer.

De Meridiaantunnel van binnen: kapotte panelen worden niet vervangen.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie