Raadslid Bram Leeuwenkamp (GroenLinks).
Raadslid Bram Leeuwenkamp (GroenLinks). Gemeente Amersfoort

GroenLinks wil ‘aanvalsplan’ tegen dakloosheid en overlast

4 oktober 2021 om 21:50 Politiek

AMERSFOORT GroenLinks reageert onthutst op berichten over de stijgende overlast van daklozen. De politie liet eind vorige maand weten dat het aantal klachten over dak- en thuislozen in het afgelopen jaar fors is toegenomen in de provincie, met name in de steden Amersfoort en Utrecht. De fractie van GroenLinks in de Amersfoortse gemeenteraad reageert hierop met schriftelijke vragen. Ze werden opgesteld door raaslid Bram Leeuwenkamp kregen als stoer motto ‘Aanvalsmotto dakloosheid’.

Daarin herinneren de groenen aan veelbelovende plannen en projecten die in de laatste jaren werden gelanceerd, met namen als ‘ShareBnB’, ‘De Rustplek’ en ‘De Pionier’. Daar werd geld voor uitgetrokken. Hoe staat het daarmee?

De politie meldde dat het aantal meldingen van overlast door daklozen in de loop van vier jaar bij was verdrievoudigd: van 145 meldingen in 2016 naar 378 in 2020. De vermaarde straatadvocaat René Slotboom - lang geleden zelf dakloos en daarmee een ervaringsdeskundige - merkte op dat de overlast uiteraard hinderlijk is, maar dat hieruit tevens blijkt dat de hulpverlening tekortschiet.

WONINGTEKORT Daarbij komt, dat - volgens landelijke cijfers - het aantal daklozen in de komende vier jaar zal toenemen. Tot de oorzaken behoort het krappe aanbod van, en de enorme vraag naar sociale huurwoningen. Wie de landelijke media bijhoudt, weet dat Oost-Europese arbeidsemigranten incidenteel ook tot dakloosheid kunnen vervallen. In Amersfoort lijkt dit laatste nog geen groot probleem.

De Amersfoortse GroenLinks-fractie wil weten: heeft het college zicht op het aantal daklozen in Amersfoort in de laatste drie jaar? En de meldingen van overlast? En zijn er ook cijfers van mensen die uitstromen uit ‘maatschappelijke opvang’? Het gaat dan om mensen die uit een instelling komen en weer op zichzelf gaan wonen, omdat ze geacht worden dat te kunnen. Vindt het college dat er moet worden ingegrepen en dan met name wat betreft het woningtekort?

AANVALSPLAN De fractie wil een ‘aanvalsplan’ opstellen. Maar ook moet duidelijk zijn wat eerdere voorstellen hebben opgeleverd. In 2019 nam de raad al de motie ‘Onder de pannen’ aan. Over een paar weken, op 1 november, moet dit resulteren in het project ‘ShareBnB’. Dit is een samenwerking van woningcorporatie de Alliantie, zorginstelling Kwintes en De Rustplek. Bewoners zetten hun woning open voor mensen die tijdelijk onderdak nodig hebben.

Begin dit jaar startte het project ‘De Pionier’: tijdelijke woningen voor een gemengde doelgroep, bestaande uit starters op de woningmarkt en jongeren die uitstromen uit zorginstellingen. Hoe staat het daarmee? Wordt er binnen Amersfoort al gezocht naar meer plekken waar op deze manier wordt gepionierd? GroenLinks wil, gezien het woningtekort, ‘creatief kijken naar mogelijke oplossingen’. Daarbij moet ook worden gekeken wat regionale samenwerking kan opleveren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie