Een artist impression van de woontorens aan de Zangvogelweg.
Een artist impression van de woontorens aan de Zangvogelweg. Profund

Rechter veegt bezwaren tegen woontorens van tafel

23 juli 2021 om 17:37 Politiek

AMERSFOORT De woontorens aan de Zangvogelweg komen dichterbij. De Raad van State heeft de bezwaren van wijkbewoners ongegrond verklaard. Het college van b & w laat dit weten aan de gemeenteraad. Tegen het besluit van de afdeling bestuursrechtspraak kan echter nog ‘beroep worden aangetekend’. 

Jeroen de Valk

Dit ‘beroep’ kan worden verwacht van twee verenigingen van protesterende burgers: Bezorgd Liendert en de Samenwerkende Groeperingen Leefbaar Amersfoort (SGLA). 

Gaan zij actie ondernemen? Thomas van der Eerden van Bezorgd Liendert laat weten dat hij intern nog in gesprek is. Daarbij speelt mee of zo’n tijdrovende klus een kans van slagen heeft. Daar wordt aan getwijfeld. ,,En we hebben met onze eerdere gang naar de Raad van State al een signaal afgegeven: de gemeente moet de bewoners betrekken bij zulke grote beslissingen. We werden overvallen door die woontorens. Een aantal bewoners wil nu tot het gaatje gaan, anderen denken dat verder procederen weinig oplevert.’’ 

TOREN VAN 60 METER De woontorens zijn gepland op het perceel dat nu nog ‘Zangvogelweg 140’ wordt genoemd. De twee torens worden 24 en 60 meter hoog. In totaal bieden ze ruimte aan 165 woningen. De Raad van State schrijft: ,,De verenigingen zijn het niet eens met de vaststelling van het plan. Zij voeren aan dat het plan negatieve gevolgen heeft voor het woon- en leefklimaat van omwonenden en daarom niet vastgesteld had mogen worden.’’ 

De Raad van State bepaalde niettemin dat het bestemmingsplan ‘onherroepelijk’ vaststaat. Er kan echter nog bezwaar worden gemaakt tegen de omgevingsvergunning. Hiertoe moeten de verenigingen zich wenden tot de Utrechtse bestuursrechter. 

Francis Hazekamp van Bezorgd Liendert had eerder dit jaar in deze krant al uitgelegd dat ze vreest voor schaduwwerking, een verstoord uitzicht, overvolle wegen, een gebrek aan privacy en parkeerproblemen. Haar vereniging realiseert zich natuurlijk dat Amersfoort kampt met woningnood. Maar Bezorgd Liendert wil niet dat deze wijk wordt vol gezet met woontorens, terwijl andere delen van de stad ongemoeid blijven. De omwonenden zouden bovendien onvoldoende zijn geïnformeerd en ook onvoldoende zijn gehoord door de plannenmakers. 

‘VOLGEPROPT’ De Raad van State is van mening dat met de standpunten van de burgers wél rekening wordt gehouden. De woontorens bieden veel woonruimte op een klein bouwvlak en gaan niet ten koste van het groen. 

Na bestudering van de ‘sociale veiligheid’ in de wijk, de verwachte ‘bezonning’ en schaduwwerking en meer zaken verklaarde de Raad het beroep ongegrond. ,,Ook indien alle aspecten van het plan worden afgewogen, zijn de gevolgen voor omwonenden niet onaanvaardbaar. Het plan is niet in strijd met een goede ruimtelijke ordening.’’ 

Volgens Hazekamp worden andere wijken minder ‘volgepropt’. Ze constateerde dat in de wijk Vathorst ‘grote brede lanen zijn gecreëerd, met prachtige grachten en waterpartijen’. In de wijk Randenbroek zijn aan weerszijden van Ringweg Randenbroek twéé parken te vinden: het eeuwenoude Park Randenbroek en het nieuwe park Elisabeth Groen. 

’VOOR DE BÜHNE’ in Liendert zijn echter zijn woontorens neergezet en worden er nog meer gepland. Er zijn veel sociale huurwoningen bij, wat kan leiden tot een eenzijdig samengestelde bevolking en daarmee ‘gettovorming’. 

Van der Eerden (Bezorgd Liendert) vermoedt dat zijn wijk zo wordt vol gezet omdat het een zeer diverse wijk is, met een gemiddeld wat lager opleidingsniveau dan bijvoorbeeld het Bergkwartier. De Liendertse burger lijkt zodoende minder weerbaar. ,,Niet iedereen begrijpt de brieven van de gemeente en weet de juridische wegen te vinden. Ook voor ons als vereniging is dit een complexe zaak. Maar intussen worden er ook torenflats gepland aan de Zwaluwenstraat. Misschien kunnen we dan weer helemaal opnieuw beginnen.’’ Hij vreest dat de politiek vooral aan ‘participatie’ ofwel inspraak doet ‘voor de bühne’, en daarna de eigen gang gaat.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie