Afbeelding
Gemeente Amersfoort

Meer zonnepanelen in de middeleeuwse stadskern?

3 februari 2021 om 12:44 Politiek

AMERSFOORT De gemeente wil het bestaande zonnepanelenbeleid voor de historische binnenstad verruimen. Dit moet meer mogelijkheden bieden om ook de panden in het stadscentrum te verduurzamen. De gemeente nodigt inwoners en belanghebbenden uit om te reageren op het conceptbeleid dat op basis van onderzoek naar de binnenstad en beschikbare producten geformuleerd is.

Vanwege de bijzonder kwaliteiten is de middeleeuwse stadskern in 1983 door het Rijk aangewezen als beschermd stadsgezicht. Dat betekent dat de gemeente rekening moet houden met de waardevolle karakteristieken van het gebied. Zonnepanelen kunnen in deze historische context van grote invloed zijn op de historische waarden van monumentale panden, van het stadbeeld als totaal en van en het kenmerkende historische ‘dakenlandschap’ van de binnenstad.

Zonnepanelen zijn daarom in de huidige situatie maar op een beperkt aantal plaatsen toegestaan in de binnenstad. Met een aanpak die is afgestemd op de waarden van de binnenstad overweegt de gemeente om op diverse locaties meer mogelijkheden te gaan bieden.

REAGEREN Voordat het college het conceptbeleid voorlegt aan de gemeenteraad, kunnen belanghebbenden reageren. Op amersfoort.nl/duurzaamerfgoed staan een korte film, een aanvullende toelichting op het conceptbeleid, een kaart en schema met de voorgestelde mogelijkheden, antwoorden op veelgestelde vragen en een digitaal reactieformulier. Inwoners kunnen tot 31 maart 2021 reageren op het conceptbeleid.
Daarna is het de beurt aan de gemeente die de reacties meeneemt in het conceptbeleid. Vervolgens legt het college het voorgestelde beleid voor aan de gemeenteraad, die bij een akkoord het beleid vaststelt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie