Afbeelding

Bewoners Schothorst willen zelf regie over aardgasvrij en starten energiecoöperatie

Politiek

AMERSFOORT Bij het plan van de gemeente om Schothorst van het gas af te krijgen, is voor mensen in de wijk weinig ruimte geweest om mee te denken en beslissen. Een gemiste kans volgens een groep bewoners, want het project heeft veel meer kans van slagen als bewoners en gemeente goed samenwerken. Zij richtten energiecoöperatie WarmteStem op zodat bewoners met elkaar aan de slag kunnen, maar ook hun belangen beter vertegenwoordigd worden. 

WarmteStem heeft naar eigen zeggen voor de komende tijd twee hoofddoelen. Het eerste is beter achterhalen wat de bewoners in Schothorst zelf willen als het gas eruit gaat. Wat vindt de wijk van het plan dat er nu al ligt? Zijn mensen voldoende betrokken bij het opstellen van het plan dat over hun eigen woningen gaat? Hebben bewoners wel de juiste en begrijpelijke informatie om goed hun mening te vormen? Er is volgens de coöperatie ruimte om zulke vragen te stellen nadat vorige maand bekend werd dat de gemeente geen subsidie van het rijk ontvangt om Schothorst aardgasvrij te maken.

Het gaat wél over onze woningen. Als daar plannen voor gemaakt worden, willen we natuurlijk volwaardig aan tafel zitten

Het tweede doel is om samen concreet aan de slag te gaan met energie besparen. Collectief isolatie inkopen is voordelig, scheelt uitzoekwerk en versterkt het burengevoel. Ook zijn er veel mensen in de wijk die het nodige al gedaan hebben in huis en buurtgenoten graag op weg helpen door ervaringen te delen. Uiteindelijk zijn de bewoners en gemeente grotendeels op elkaar aangewezen. 

WarmteStem-oprichter Jan Zuilhof: ,,De gemeente wil de wijk graag verduurzamen. Dat willen wij ook. Maar het gaat wél over onze woningen. Als daar plannen voor gemaakt worden willen we natuurlijk volwaardig aan tafel zitten. Bovendien weet niemand zoveel over de huizen in de wijk als de mensen die erin wonen. Als we ons als bewoners goed organiseren, hebben we dus ook een hoop te bieden. Van goed samenwerken met elkaar én de gemeente kunnen plannen alleen maar beter worden.”

Mede-oprichter Tjerk-Peter van den Berg: ,,De vorm ‘coöperatie’ is voor dit bewonersinitiatief ontzettend geschikt. Als lid ben je direct mede-eigenaar, en iedereen die in Schothorst woont mag lid worden. De leden besluiten samen over belangrijke zaken via de algemene ledenvergadering. Het gaat er echt om dat we als bewoners onafhankelijk van andere partijen onze eigen voorwaarden creëren.” 

OPROEP Iedereen die in Schothorst woont mag lid worden, en hoe meer mensen er meedoen hoe meer WarmteStem voor elkaar kan krijgen. Aanmelden kan op www.warmtestem.nl. Wie niet in Schothorst woont, kan geen lid worden, maar is wel welkom om ontwikkelingen te volgen via de nieuwsbrief.

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie