Indisch monument
Indisch monument St. herdenking 15 augustus

De vergeten oorlog

Politiek Deel je nieuws

De Tweede Wereldoorlog wordt nu herdacht in Amersfoort en dit jaar extra omdat het 75 jaar is geleden. Maar wat nog niet eerder is herdacht is de datum van 15 augustus 1945. Dit is het moment waarmee, kort na de bombardementen op Hiroshima en Nagasaki, Japan capituleerde.

Daarmee kwam officieel een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Het Koninkrijk der Nederlanden. Miljoenen onderdanen van het Koninkrijk hebben zwaar geleden als gevolg van honger, dwangarbeid, geweld, vernedering en terreur onder meer in de zogenaamde Jappenkampen. De oorlog trof bevolkingsgroepen van de voormalige Nederlandse kolonie trof, waaronder Indonesiërs, Molukkers, Indo-Europeanen, Europeanen, Papoea’s, de Joods-Indische en de Chinees-Indische gemeenschap. Op erevelden in Indonesië en daarbuiten liggen 25.000 Nederlandse doden

Amersfoort telt circa 5000 inwoners die geboren zijn in voormalig Nederlands-Indië.

Omdat dit nog niet eerder is herdacht, wil Noëlle Sanders van Lijst Sanders, dat dit jaar ook een herdenking in Amersfoort komt voor deze slachtoffers van de Japanse bezetting, de Tweede wereldoorlog tussen Japan en Nederlands-Indië en de gevolgen daarvan. Zij vindt het belangrijk dat de geschiedenis levend wordt gehouden en doorgegeven wordt aan de volgende generaties en om daarmee betrokkenheid te tonen bij de slachtoffers. Ze roept het College op om met de betrokkenen een passende herdenking te organiseren.

Zij krijgt daarbij steun van de politieke partijen Denk, Amersfoort 2014, PvdA en BPA. Noëlle Sanders hoopt dat andere politieke partijen dit initiatief ook zullen steunen. Het komt komende dinsdag 14 juli op de raadsagenda.

advertentie