Nieuwbouw van de Vosheuvelscholen.
Nieuwbouw van de Vosheuvelscholen. Gemeente Amersfoort

Amersfoort2014 slaat alarm: asbest aangetroffen bij school, maar leerlingen spelen gewoon in het zand

15 mei 2020 om 18:28 Politiek

Jeroen de Valk

AMERSFOORT In de grond bij de Vosheuvelscholen is asbest aangetroffen. De gemeente is met de school in gesprek over de betaling van de kosten: wie gaat opdraaien voor de verwijdering van de asbest? Maar intussen zijn er geen maatregelen genomen, zo constateert raadslid Ben Stoelinga (Amersfoort2014). Hij laat weten aan deze krant: ,,Ik ben daarnet op die school gaan kijken. Leerlingen kunnen gewoon in het zand spelen en er zijn geen maatregelen om te voorkomen dat ze in aanraking komen met asbest. De grond is nota bene afkomstig van het gemeentelijk gronddepot!’’

Aanleiding voor schriftelijke vragen van Amersfoort2014 aan het college van b & w. Aangezien de gemeenteraad niet direct werd ingelicht, vraagt Stoelinga zich af of de ouders en de leerlingen wel op de hoogte zijn. Hoe is het mogelijk dat er asbest is aangetroffen in grond die werd afgeleverd door het gemeentelijk grondbedrijf? Wie is verantwoordelijk voor deze vervuiling en wie gaat de meerkosten betalen?

‘MOEIZAAM TRAJECT’ In één moeite door herinnert hij het college eraan dat de nieuwbouw van deze school al ‘een moeizaam en langdurig traject’ is geweest. Daarbij zouden door draag handelen van de gemeente al extra kosten zijn gemaakt. De kosten van de tijdelijke huisvesting liepen op tot 1,2 miljoen, waarvan een half miljoen bestaat uit extra huurkosten. Door problemen bij de aanbesteding van de nieuwbouw moest een krediet van een miljoen worden verstrekt.

Stoelinga behoort tot de weinige raadsleden die zich als een terriër vastbijten in zaken die los staan van de coronacrisis. Hij vuurde onlangs vragen af over het MOA-debacle, ofwel het failliet gegane Museum Oud Amelisweerd in Bunnik. Er kwamen vrijwel geen bezoekers, maar er gingen wel miljoenen Amersfoorts gemeenschapsgeld naartoe. Tot ergernis van Amersfoort2014 wil het college geen onderzoek laten uitvoeren naar de gang van zaken.

ADVIESBUREAU Het college geeft ook geen openheid van zaken over de kosten van adviesbureau ABC Nova. Het bureau deed onderzoek naar sportcomplex Amerena, het Eemhuis en onderwijshuisvesting. Hiervoor rekende het in totaal één miljoen. Stoelinga ziet graag een specificatie van dit enorme bedrag maar kreeg dat nooit.

Hij wil een soort dwangbevel doen uitgaan, teneinde het college tot openheid te dwingen. Een discussie hierover zou wat Amersfoort2014 betreft echter pas plaats mogen vinden zodra de complete Amersfoortse politiek weer ‘fysiek’ bij elkaar komt. Het is niet duidelijk wanneer dat mogelijk zal zijn. Vanwege de coronacrisis is een deel van de gemeenteraad slechts via een videoverbinding aanwezig bij vergaderingen. Daar is Stoelinga ook tegen, aangezien dit in het voordeel zou uitpakken van degenen die ‘fysiek aanwezig’ zijn.

Raadslid Ben Stoelinga (Amersfoort2014) bijt zich als een terriër vast in taaie kwesties.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie