Een artist impression van Podium als woonwijk.
Een artist impression van Podium als woonwijk. Gemeente Amersfoort

Gepland kantorenpark wordt woonwijk

7 januari 2020 om 11:08 Politiek

AMERSFOORT De nieuwbouwwijk Vathorst krijgt er nog eens vierhonderd woningen bij. Ze zullen worden gebouwd op het terrein Podium, tussen het spoor en de A28. Binnen enkele maanden hopen de plannenmakers de gemeenteraad mee te krijgen.

Jeroen de Valk

De kans is groot dat dit gaat lukken, aangezien al aan enkele voorwaarden is voldaan. Zo wordt een derde van de woningen gebouwd voor de sociale huur, precies zoals de raad dat wil. Er is tevens de 'ambitie' dat twintig procent voor het 'middensegment' wordt gerealiseerd. Centraal in het nieuwe wijkje komt een openbare, groene ruimte. Er wordt gestreefd naar energielabel A, wat staat voor zéér energiezuinig. Goed voor het milieu en de portefeuille.

De hoogte zal uiteenlopen: van één toren met achttien bouwlagen bij Station Vathorst tot 'middelhoogbouw' met drie tot zeven woonlagen.

De gemeente Amersfoort heeft een duidelijke vinger in de pap, tevens als vennoot van VOF Kantorenpark Podium. Deze naam geeft al aan dat hier eigenlijk kantoren waren gepland. De kantorenbouw kwam eerst door de crisis vanaf 2008 op een laag pitje staan. Toen de economie weer ging aantrekken, bleek dat er weinig vraag meer was aan kantoorlocaties op zo'n afstand van het centrum van de gemeente.

ROTONDE 9 Vandaar dus dat het kantorenpark op de tekentafel werd veranderd in een woonwijk. Wel wordt de optie opengehouden om hier op twee plekken toch bedrijfsruimtes te gaan bouwen. Het zou dan gaan om zo'n tienduizend vierkante meter.

De belanghebbenden - denk aan mensen die wonen en werken in de directe omgeving - worden  betrokken bij deze metamorfose. Zij spraken diverse zorgen uit: mogelijke parkeeroverlast, zorgen over de verkeersafwikkeling vanaf rotonde 9 en de hoogte van het appartementengebouw bij de entree van Podium.

Aan de hand hiervan werd het ontwerp gewijzigd. Rotonde 9 zal worden aangepast. Er is op de locatie al een parkeergarage gebouwd, en de toekomstige bewoners krijgen eigen parkeerplaatsen. Hierdoor zal de parkeerdruk in aangrenzende wijken niet groter worden. De aanvankelijk wat overheersende woontoren bij de entree van Podium is op aandringen van de belanghebbenden verlaagd van elf naar zeven bouwlagen.

Het recente stedenbouwkundige plan is hier te vinden: https://amersfoort.notubiz.nl/document/8314772/1

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie