Een 'artist impression' van het toekomstige Operaplein en omgeving.
Een 'artist impression' van het toekomstige Operaplein en omgeving. Steenhuis Bukman Architecten

Operaplein: van verlopen winkelcentrum tot 56 appartementen

24 september 2019 om 20:12 Politiek

AMERSFOORT Het winkelcentrum aan het Operaplein wordt gesloopt. Na de sloop komt hier een appartementencomplex met 56 woningen. Op de begane grond kan een supermarkt terugkeren.

Jeroen de Valk

Dit alles is onderdeel van een mega-operatie die al in 2007 van start ging: 'Amersfoort Vernieuwt'. Nieuwe wijken verrezen en oude, in het slop geraakte buurten werden opgeknapt. Daarbij werd ook Schuilenburg grondig aangepakt. Verouderde woningen werden vervangen door nieuwe, of ingrijpend gerenoveerd. Het Operaplein is overgebleven als laatste locatie van deze wijk. De bebouwing dateert van de tweede helft van de jaren zestig. De gemeenteraad zal in oktober de laatste knopen doorhakken. 

MEEDENKGROEP Wooncorporatie De Alliantie en de gemeente zijn sinds vorig jaar in gesprek met een 'meedenkgroep', bestaande uit bewoners en ondernemers uit de wijk. Uiteindelijk resulteerde dit in een plan waarbij het winkelcentrum plaats zal maken voor een supermarkt en woningen, waarvan 37 voor de middeninkomens en 19 voor de sociale huur. Andere detailhandel verdwijnt van het plein. De Hoogvliet-supermarkt sloot al afgelopen zomer en ging toen over op het thuisbezorgen van boodschappen.

De woningen worden niet erg ruim; volgens Steenhuis Bukman Architecten zijn ze vooral geschikt voor een- en tweepersoonshuishoudens. In de directe omgeving van het Operaplein bevinden zich echter al veel grote en betaalbare woningen. ,,De voorgenomen nieuwbouw is hierop een goede aanvulling en zorgt voor meer variatie in type woningen'', schrijft het architectenbureau. 

ONVEILIG Met de herontwikkeling ontstaat een groter plein dat voor meer veiligheid moet zorgen. Zo wordt ook ruimte gecreëerd voor ondernemers die eens in de week bijvoorbeeld vis of stroopwafels willen slijten. Tegenwoordig wordt de locatie vooral 's avonds en 's  nachts als onveilig ervaren. Het plein was in de laatste jaren in het nieuws wegens een poging tot brandstichting in een kleine supermarkt, sluiting van een café op last van de burgemeester en enkele winkelovervallen, waaronder een ramkraak.

De ontwerpers willen ook tegemoet komen aan de milieueisen van de gemeente. De nieuwbouw wordt degelijk geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen. Ook worden er bomen geplant. De bouwhoogtes zullen aansluiten bij de bestaande bebouwing en variëren van twee tot elf woonlagen.

ZON EN SCHADUW Na overleg met de 'meedenkgroep' werden enkele wijzigingen aangebracht in het ontwerp; daarbij werd gekeken naar de privacy en de hoeveelheid zon en schaduw die omwonenden kunnen verwachten. Om deze redenen werden het formaat en de positie van de woontoren aangepast.

Volgens een bericht van het college aan de gemeenteraad zal dit de gemeenschap niet in financiële problemen brengen. De gemeente draagt maximaal 7200 euro per woning bij aan de inrichting van de openbare ruimte. Bij 56 woningen komt dit neer op ruim vier ton. Van het totale Amersfoort Vernieuwt-budget - acht miljoen - is nog 1,8 miljoen over. Alle mogelijke (plan)schade op en rond het Operaplein komt voor rekening van De Alliantie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie