The Elevator Crew
The Elevator Crew H. Suciyane

Livin’ in an Elevator. Spetterend Urban Arts Event in Amersfoort

Podiumkunsten Deel je nieuws

Wat is het om op te groeien in Urban Times? In het multidisciplinaire Urban Arts Project Elevator gingen op 4 oktober in broedplaats Nieuwe Erven rappers, acteurs, dansers en muzikanten op zoek naar een artistiek antwoord op deze vraag in een bij vlagen wervelende show.

Door Sebastiaan J.L. Aghina

Het project Elevator bedoeld om regionale ‘urban talents’ een goed podium te geven, is in februari gestart door de Amersfoortse producer en muzikant Coen Witteveen (o.a. bekend van Typhoon, Matt Simons) i.s.m. broedplaats Nieuwe Erven. Regisseur José Montoya, danscoaches Daniël Louis en Jesse (Social Dance Amersfoort), rapcoach Darin-G en Norman Kapoyo werden aangesteld als coaches om de talenten te begeleiden.

Een elftal acteurs, actrices, dansers en de rappers Monnik en Formula C groeide in hoog tempo naar elkaar toe in deze periode door in wisselende samenstelling elkaar creatief op te zoeken met als resultaat een compacte eindshow. Acting en Dancing liepen vaak naadloos in elkaar over, in sommige scènes ging de kruisbestuiving nog verder. Zo werd werd de zaal stil bij het liedje ‘Your Song’ op ukelele. Dit werd steeds onderbroken door de hele crew die als bemoeizuchtige ouderen aan het hoofd van de zangeres bleven zeuren, om daarna te veranderen in mensgeworden twijfels en gedachten, die iedere puber ('weren't we all?') wel kent. Andere hoogtepunten waren de ‘catchy’ en soms ronduit virtuoze dancemoves (breakdance, hip-hop in ’freestyle’) en de spetterende finale met de (bijna meezing) rap-act-dance ‘Het is nergens zoals thuis’ inclusief live gitaar.

Een mooi extraatje was de nabespreking met publiek waar spontaan een nieuw dans duo ontstond en o.a. gevraagd werd of er een video van het slotnummer komt, want dat is - zo gaf iemand aan - ‘clipwaardig’. Gelukkig is er gefilmd dus wie weet…

Dit initiatief bewijst dat Amersfoort een serieuze en levende Urban Culture kent. Ook op dit terrein worden wij dus ‘keigaaf. In broedplaats Nieuwe Erven was het even Livin’ in an Elevator: next year a New Edition?

advertentie
advertentie