De Amersfoortse close-harmony groep geeft twee voorstellingen in De Lieve Vrouw.
De Amersfoortse close-harmony groep geeft twee voorstellingen in De Lieve Vrouw. T. Huisman

Dromen in concert met Swing Close

Podiumkunsten

AMERSFOORT Twee voorstellingen geeft de Amersfoortse close-harmony groep Swing Close onder leiding van Ruben van Keken. Dat gebeurt in Theater De Lieve Vrouw op zaterdag 28 september om 20.30 uur en op zondag 3 november om 14.30 uur. Het koor noemt het bewust een voorstelling.

Peter Bruinsma

Voorzitter Gert Manhoudt licht dit toe: ,,Een concert bevat meestal een aaneenschakeling van koorrepertoire waarbij het koor vrij statisch is opgesteld en waarbij de nadruk ligt op dat wat er gezongen wordt. Dat is bij ons ook van belang, maar wij voegen er nog iets aan toe. Bij ons worden de songs in een theatraal jasje gepresenteerd. Aandacht is er voor het licht, het decor, de aankleding, de choreografie waarbij afwisseling het sleutelwoord is. Met sketches, intermezzi en solo's door koorleden maken we de variatie nog groter. Daarmee maken we dus een totaalvoorstelling waarbij er niet alleen veel is te horen, maar ook veel is te zien."

De voorstelling kreeg als titel 'Dromen'. Wat beleef je als je slaapt? Je droomt over verloren liefdes of een betere wereld. Het is een dankbaar thema waar veel muziek over is geschreven. Swing Close noemt zijn voorstellingen 'een muzikale en emotionele achtbaan'. Dat betekent dat aangrijpende ballads een plek krijgen naast humoristische liedjes, dat Caro Emerald klinkt na Astor Piazolla en dat Engelse teksten worden afgewisseld met Nederlandse. En daar blijft het niet bij: licht, decor, choreografie, sketches, intermezzzo's. Zelfs een slaapdeskundige komt aan het woord. Swing Close grijpt alles aan om het thema optimaal voor het voetlicht te brengen en de aandacht vast te houden.

[RODE DRAAD] Swing Close bestaat al sinds 1973. Toen heette de groep nog Vocal Group Amersfoort en stond onder leiding van de oprichter Bert Eerden. Het koor legt zich toe op vier tot achtstemmige bewerkingen van popsongs, musicalliederen, jazzstandards, close harmony songs en wereldmuziek. Het koor zingt een belangrijk deel van het repertoire a capella maar daarnaast ook een deel met instrumentale begeleiding. ,,Het koor wordt echt betrokken bij de totstandkoming van een programma", zegt Gert Manhoudt. ,,Eerst bedenken we de rode draad en daarna werkt de muziek- en de choreografie commissie het gekozen thema verder uit. Dit gebeurt in nauw overleg met Ruben van Keken, al tien jaar onze dirigent. We hebben een stabiel ledenaantal, maar kunnen altijd zangers gebruiken. Vooral tenoren zijn welkom. Met een auditie wordt de stemkleur bepaald. We repeteren op donderdagavond in de Vrije School aan de Romeostraat."

[STRALEN] Swing Close treedt op in de regio Amersfoort en bij evenementen en muziekfestivals. Gert Manhoudt benadrukt dat het geen chanty-koor is. ,,We zingen niet alleen maar populaire muziek, maar vooral goed gearrangeerde meerstemmigheid". Dirigent Ruben van Keken arrangeerde een Slaapliedjesmedley. Hij is vol lof over zijn koor. ,,De warme en open sfeer spreekt me aan, in combinatie met het hoge niveau van zingen. Dat inspireert me als musicus om het koor te laten stralen".

advertentie