De Poezieboys brengen in PEREC een ode aan het ‘ondergewone’.
De Poezieboys brengen in PEREC een ode aan het ‘ondergewone’. Bart Grietens

Literair apenkooien met de Poezieboys

27 maart 2024 om 11:56 Podiumkunsten

AMERSFOORT De Poezieboys staan altijd garant voor literair spektakel. In hun nieuwe voorstelling staat de bijzondere wereld van de Parijse taaltovenaar en kattenliefhebber Georges Perec centraal. Met PEREC zijn ze op vrijdag 5 en zaterdag 6 april te zien in theater De Lieve Vrouw.

De Poezieboys (Joep Hendrikx en Jos Nargy) vinden dat de wereld wel wat meer poëzie kan gebruiken en zorgen daar op geheel eigen wijze voor: met dampende en joelende zalen. In hun voorstelling PEREC presenteren ze een enthousiaste en humoristische ode aan Georges Perec. In de speelse geest van deze ingenieuze schrijver gaan Joep en Jos op zoek naar nieuwe theatervormen die ons vertragen en ons weer bewust maken van de allernormaalste dingen om ons heen. 

HET ONDERGEWONE

De Franse schrijver Georges Perec (1936 – 1982) was een van de belangrijkste vernieuwers in de literatuur van de vorige eeuw. Met alles wat hij schreef wilde hij zijn eigen grenzen en die van de poëzie en literatuur verleggen. Hoogtepunt was zijn prijswinnende boek Het leven een gebruiksaanwijzing, vol stiekeme citaten van andere schrijvers, puzzels en raadsels. 

Het wordt lekker gek!

Tot op de dag van vandaag worden er over de hele wereld nog nieuwe ontdekkingen gedaan in dit meesterwerk. Perec had een grote fascinatie voor de normale dingen om ons heen. De dingen die zo gewoon zijn geworden dat we ze haast niet meer opmerken. Hij noemde die dingen het ‘ondergewone’. In veel van zijn werk wilde hij ons die dingen weer laten zien, en vooral hoe bijzonder ze eigenlijk zijn. 

PUZZELS 

In PEREC gaan de Poezieboys geheel in Perec-stijl met het publiek een avondje literair apenkooien vol spelletjes, puzzels en valluiken. Zoals ze in hun zomerfestivalhit LORCA ook al lieten zien, houden de Poezieboys van interactie met hun publiek. Ze onderzoeken alle taalvormen die Perec bedacht heeft en bedenken er zelf nog een paar bij. Oftewel, zoals ze het zelf omschrijven: ,,Het wordt lekker gek!”

Kaarten via www.lievevrouw.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie