Afbeelding
Foto"Shutterstock

Sous vide koken een nieuwe trend

Partnercontent

Nederlanders besteden steeds meer aandacht aan gezond eten. Men eet gevarieerder, kiest vaker voor een vleesvervanger in plaats van voor vlees zelf en overweegt andere vormen van koken. Een voorbeeld hiervan is sous vide koken. Souvy is een partij die je op weg helpt, wanneer je dit zelf overweegt! Sous vide koken betekent dat je ingrediënten vacuüm verpakt en deze vervolgens op een lage, constante temperatuur laat garen. Dat garen gebeurt in een waterbad. Niet geheel toevallig betekent “sous vide” in het Frans “onder vacuüm”. Het verklaart waarom men deze naam aan deze manier van koken heeft gegeven.

 Verschillende voordelen van sous vide koken 

Aan sous vide koken zitten verschillende voordelen. Een belangrijk voordeel is bijvoorbeeld het behoud van de voedingsstoffen in de verschillende ingrediënten die je gebruikt. Zou je de voedingsmiddelen op een hogere temperatuur laten garen, dan gaan er over het algemeen meer voedingsstoffen verloren. Niet alleen het behoud van voedingsstoffen is een voordeel. Denk ook aan het feit, dat de textuur van de verschillende soorten groente vaak beter behouden blijven bij het gebruik van sous vide als bereidingsmethode. Datzelfde geldt voor de smaak van de gebruikte ingrediënten. Kortom, sous vide koken zou door iedereen die gezond en lekker wil eten overwogen moeten worden.

Toepassing van deze bereidingsmethode 

Soms wordt ten onrechte gedacht, dat sous vide koken alleen bedoeld is voor het bereiden van verschillende soorten groenten. Ook het garen van gevogelte en bijvoorbeeld vis kan op deze manier! Het maakt dat je de bereidingsmethode voor je volledige gerecht kunt gebruiken. Houd er hierbij wel rekening mee, dat sommige ingrediënten langer zullen moeten garen dan andere ingrediënten. Werk met verschillende vacuümzakjes om alles sous vide te kunnen bereiden. Ook toetjes en zelfs alcoholische dranken zijn op deze manier klaar te maken. Op internet zijn tal van recepten te vinden, waarbij gebruik gemaakt wordt van sous vide koken.

Gezonder leven zonder minder te eten

Zoals reeds genoemd werd, blijven de voedingsstoffen beter behouden bij sous vide koken. Het maakt dat je gezonder kunt leven, zonder dat je minder moet gaan eten. Vaak wordt bij gezonder leven direct gedacht aan een dieet waarbij je enkel nog groente mag nuttigen. Of wat te denken van de huidige trend, waarbij men pas vanaf het middaguur start met eten. In de ochtend wordt niks genuttigd. Men noemt dit intermittent fasting. Het gebruik van sous vide als bereidingsmethode is vaak veel makkelijker vol te houden en voorkomt dat je een bepaalt ritme aan moet passen. De kans op een jojo-effect is hierdoor kleiner. Je kunt gedurende de dag blijven eten! Houd er rekening mee, dat gezonder leven vaak ook betekent dat je meer zou moeten bewegen. Het is een combinatie van verschillende factoren. 

advertentie