Afbeelding
Foto: Shutterstock

Aantal wielrenners groeit fors in Nederland

24 augustus 2021 om 12:59 Partnercontent

Hardlopen en wandelen zijn individuele sporten, die van nature zeer populair zijn onder Nederlanders. Mede door het feit dat ze overal uit te oefenen zijn en je niet afhankelijk bent van een sportclub. Aan deze sporten kan ook wielrennen worden toegevoegd sinds de laatste jaren. Steeds meer Nederlanders schaffen een racefiets en bijpassende fietskleding aan om op pad te gaan. Werken aan de gezondheid, ontspannen en een nieuwe omgeving verkennen zijn de belangrijkste reden om voor wielrennen te kiezen. Immers, op de racefiets leg je al snel een afstand van zo’n vijftig kilometer af. Daar waar hardlopers op circa vijf kilometer blijven steken tijdens een blokje om.

Wielerclubs merken weinig van toenemend aantal wielrenners

Opvallend is het feit, dat wielerclubs maar weinig merken van het groeiend aantal wielrenners in Nederland. De meest logische reden hiervoor is het feit, dat wielrenners zelf of met een aantal vrienden op pad gaan. Daarbij wordt veel minder aandacht besteed aan de techniek op de fiets, dan bij bijvoorbeeld hardlopen het geval is. Waar de wielerclubs beperkt profiteren van de groeiende populariteit van wielrennen, geldt dat niet voor de gemiddelde fietswinkel voor wielrenners. Deze winkels merken dat de vraag naar artikelen voor het wielrennen toeneemt. Wielrenners willen er gelikt uitzien op de fiets en investeren fors in een fraaie outfit.

Racefiets bepaald geen goedkoop product

Om te kunnen starten met wielrennen is een behoorlijke investering benodigd. Ook een tweedehands racefiets kost vaak al snel een paar honderd euro. Kiest men voor een racefiets van carbon, dan lopen de kosten al snel op tot boven de duizend euro. Een fietscomputer zit hier vaak nog niet bij. Evenals de kosten voor fietsschoenen en de bijpassende pedalen. Niet alleen de initiële investering in een racefiets brengt hoge kosten met zich mee. Houd ook rekening met de kosten voor de bandjes die vervangen moeten worden als men door glas rijdt, de kosten voor het onderhoud aan de ketting en derailleur, enzovoorts. Het groeiend aantal wielrenners duidt erop dat de kosten geen belemmering vormen voor sporters.

Werken aan de gezondheid en ontspannen

Wielrennen is net als wandelen en bijvoorbeeld hardlopen goed voor de conditie. Het helpt lichaam en geest gezond te houden. Zeker in een tijd waarin men veel zit en relatief weinig beweegt is het belangrijk om voldoende te sporten. Dit houdt spieren en gewrichten soepel, waardoor de kans op lichamelijke klachten afneemt. Daarbij heeft men veel minder snel last van stressgevoelens als voldoende bewogen wordt. Een uurtje fietsen biedt de kans om het hoofd leeg te maken. Zo slaapt men beter en kan een volgende dag met meer energie begonnen worden. Enig nadeel aan wielrennen ten opzichte van hardlopen is het feit dat het meer tijd kost.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie