Afbeelding
Foto door form PxHere

Het luchtfilter: functie en onderhoud

Partnercontent

Een verbrandingsmotor heeft behalve brandstof ook een constante toevoer van lucht nodig. Voor een schone verbranding is de reinheid van de aangevoerde lucht echter essentieel. De toegevoerde lucht wordt met hoge snelheid door het aanzuigspruitstuk aangezogen. Het luchtfilter houdt het zich daarin aanwezige stof en vuil tegen, zodat motor en brandstof van onzuiverheden verschoond blijven. Het belang hiervan is niet te onderschatten. Wanneer vervuiling en stofdeeltjes in de brandstof terechtkomen, versnelt dit de slijtage van de cilinders en de zuigers aanzienlijk.

Filtermedium

Afhankelijk van het automodel en het bouwjaar kan de vorm van het filter en het materiaal van het filtermedium verschillen. Er zijn cilindervormige filters en filters in de form van een paneel. Het filtermedium is heel vaak van papier, dat gevouwen is om een groter filteroppervlak te kunnen bestrijken. Tegenwoordig wordt vaak katoen of synthetisch materiaal toegepast als filtermedium.

Vervanging: Hoe vaak?

Uit hoofde van hun functie ligt het voor de hand dat filters met een bepaalde regelmaat moeten worden vervangen. De aanbevolen interval is 25.000 km of de periode van een jaar. Het autoboekje geeft je informatie over het vervangingsinterval. Het vervangen van het luchtfilter maakt overigens standaard onderdeel uit van elke onderhoudsbeurt. Wanneer je met enige regelmaat in een landelijke omgeving rijdt, versnelt dit mogelijkerwijs het dichtslibben van het filter met stofdeeltjes en pollen. Het kan dan helemaal geen kwaad om zo nu en dan de toestand van het onderdeel zelf te checken. Tussentijds zelf de conditie van het luchtfilter inspecteren is helemaal niet moeilijk. Dit krijgt zelfs een beginner in auto-onderhoud onder de knie.

Hoe check en vervang ik het luchtfilter?

Al naargelang het model van je auto en het bouwjaar kan het gebruikte filter, en ook de procedure van vervanging enigszins verschillen. Een algemene handleiding voor vervanging volgt hieronder:

Je hebt nodig:

  • Schroevendraaiers         
  • een ratelsleutel
  • een passende torx-bit
  • een microvezeldoek         
  • een spatbordhoes         
  • het nieuwe filtermedium


De video-tutorial werd overgenomen van autodoc.nl

Open de motorkap en leg de spatbordhoes over de rand om het lakwerk te beschermen. Het filter zit in een grote behuizing onder de motorkap geplaatst, vaak in de buurt van de radiateur of aan de zijkant en is herkenbaar aan zijn aansluiting op de aanzuigslang. Maak de behuizing los door de bevestigingen los te draaien en klap hem open. Haal het luchtfilter uit de behuizing. Het luchtfilter zelf bestaat uit een houder met een filtermedium erin, dat je er eenvoudig uit kunt halen. Maak vervolgens de behuizing schoon met het microvezeldoek. Blaas hem desnoods extra schoon met perslucht. Plaats het nieuwe luchtfilter in de behuizing. Sluit de kap en schroef de bevestigingen vast. Verwijder de spatbordhoes en sluit de motorkap. Je auto is nu weer klaar voor duizenden kilometers schone verbranding. Goede reis!

advertentie