Afbeelding
Arbodienst kiezen

Hoe kies je een goede arbodienst?

3 maart 2021 om 07:18 Partnercontent

De arbodienst, iedereen heeft er waarschijnlijk wel eens van gehoord, maar wat zij nou precies doen is wellicht minder bekend. Iedereen die één of meer werknemers in dienst heeft is verplicht om, op zijn minst, een basiscontract af te sluiten met een arbodienst. Je bent als werkgever in Nederland namelijk verplicht om passende zorg te bieden aan medewerkers bij langdurige ziekte. Hieronder gaan we kijken naar wat de arbodienst precies doet, wat de voordelen zijn en vooral ook naar hoe je de juiste arbodienst voor jouw situatie kunt vinden.

Wat is een arbodienst precies?

Een arbodienst is in principe een organisatie voor werknemers én voor werkgevers. Ze ondersteunen bij het beleid rondom arbeidsomstandigheden en het beleid rondom verzuim van bedrijven. Dit kan vrij breed zijn, maar in de praktijk wordt een arbodienst vooral ingezet bij de begeleiding rondom verzuim van zieke medewerkers. Wettelijk gezien moet een zieke medewerker worden gecontroleerd door een bedrijfsarts. Dit is een van de deskundigen die bij een arbodienst werken en waarschijnlijk de meest bekende.

Daarnaast bestaat een arbodienst meestal ook nog uit een arbeidshygiënist, een veiligheidsdeskundige en een arbeids- en organisatiekundige. Een bedrijfsarts zal bekijken of, en in welke mate, een medewerker arbeidsongeschikt is. In eerste instantie wordt hierbij gekeken naar het werk wat een werkgever normaal gesproken doet, maar in bepaalde gevallen wordt ook gekeken naar vervangend werk.

De kosten van een arbodienst

De kosten van een arbodienst zijn voor een werkgever natuurlijk ook niet onbelangrijk. Per werknemer kost een arbodienst gemiddeld genomen tussen de 125 en 150 euro per jaar. Je hebt hierbij vaak wel verschillende opties, waarbij je bijvoorbeeld een vast bedrag kunt betalen, maar ook per verrichting van de arbodienst. Hier tussenin zijn nog wat verschillende combinaties te maken.  

Is een arbodienst verplicht?

Zoals we in het begin al benoemde is het verplicht om een contract met een arbodienst te hebben. Dit is opgenomen in de Arbowet, met als simpele reden dat je moet zorgen voor goede arbeidsomstandigheden en een goede begeleiding bij verzuim. Er zijn vier taken die wettelijk gezien door een arbodienst uitgevoerd worden. De meeste hiervan worden door de bedrijfsarts gedaan, de andere door de overige deskundigen.

Ga je voor een maatwerk- of vangnetregeling?

Bij het kiezen van een arbodienst heb je allereerst grofweg de keuze voor een maatwerk- of vangnetregeling. De eerste is, zoals de naam al doet vermoeden, een samenwerking op maat. Hierbij heb je zelf de regie wat betreft het samenwerken met een arbeidsdienst. Dit kan ook beteken dat je samenwerkt met meerdere partijen, ook hoeft de arbodienst niet per se gecertificeerd te zijn. Om dit te doen moet je wel een ondernemingsraad hebben, anders mag het niet. Dan val je namelijk onder de vangnetregeling, waarbij je volgens de wet een arbo-contract moet sluiten. Hierbij moet je wel voldoen aan allerlei vastgestelde eisen. 

Arbodienst vergelijken: waar moet je op letten?

Er is veel verschil in arbodiensten. Daarom is het belangrijk dat je een goede arbodienst kiest. Een arbodienst is belangrijk wanneer het gaat om zaken als verzuim, maar ook om veilig werken. Een goede arbodienst zal je gevraagd en ongevraagd adviseren over het beleid qua gezondheid en het zo laag mogelijk houden van verzuim. Een arbodienst moet zich volgens de wet natuurlijk houden aan bepaalde verplichting, maar kan meer doen. Hierbij is het vooral belangrijk wat jij van belang vindt. 

De een wil het liefst alles zelf doen, de ander wil vrijwel alles overlaten. Je kunt bijvoorbeeld ook nog denken aan beleid rondom gezondheid binnen je bedrijf, duurzame inzetbaarheid en nog veel meer. Een arbodienst zou je hiermee kunnen helpen als je dat wenst. Het is dan ook belangrijk om vooraf goed duidelijk te hebben wat je allemaal verwacht, zodat je met een duidelijk idee de zoektocht naar een goede arbodienst kunt beginnen.

Arbodienst vergelijken: hoe kies je een goede arbodienst?

Wanneer je goed in kaart hebt gebracht wat je moet op het gebied van een arbodienst, en wat je wil, kun je gaan oriënteren en offertes aanvragen. Kijk hierbij goed wat bij je past en zet de voor- en nadelen op een rijtje. Ook dit kun je uitbesteden, bijvoorbeeld aan HR Navigator. Dan weet je zeker dat je een passende arbodienst kiest.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie