Afbeelding
Verduurzaming

Waarom leidt verf kopen tot verduurzaming?

29 januari 2021 om 12:48 Partnercontent

Verf kopen leidt tot verduurzaming. Het klinkt wellicht onwaarschijnlijk (al kun je uiteraard duurzame verf gebruiken) en tóch is het waar. Er is veel aandacht voor duurzamer wonen op het moment. Het energieverbruik moet omlaag, we willen van het aardgas af en wanneer we daarmee de vaste lasten ook omlaag krijgen, is het natuurlijk helemaal feest.

Wat blijkt nou echter? We gaan niet renoveren om te verduurzamen. We verduurzamen wanneer we aan het renoveren zijn. Daarmee is de stelling dat verf kopen leidt tot verduurzamen dus inderdaad correct. Hoe zit dit precies?

Verduurzamen doen we tijdens een verbouwing en niet andersom

Uit onderzoek is gebleken dat ruim 90% van de mensen niet verbouwt om te renoveren. Het proces werkt precies andersom. Op het moment dat mensen besluiten om te gaan verbouwen of renoveren, dan wordt er tegelijkertijd gekeken naar manieren om te verduurzamen. Bijvoorbeeld het vervangen van de ramen en daarbij kiezen voor extra isolerende ramen. Of het isoleren van het plafond op zolder wanneer er besloten wordt om hier een kinderkamer van te maken.

Wanneer er een verbouwing of renovatie op de planning staat, dan kijken mensen naar mogelijkheden om duurzame oplossingen te integreren in de planning. Het gebeurt zelden dat er uitsluitend verbouwd wordt omdat men duurzamer wil wonen.

En als we gaan verbouwen, dan vertrouwen we de experts niet

Wanneer een expert een bepaalde aanpassing aanbeveelt op het gebied van duurzamer wonen, dan vertrouwen we die expert meestal niet, zo blijkt uit hetzelfde onderzoek. We vragen liever de buren die in eenzelfde soort huis wonen omdat die ‘ervaringsdeskundig’ zijn. De reden dat we de experts niet vertrouwen, heeft te maken met het winstoogmerk dat achter het advies hangt. Of dat helemaal terecht is, dat laten we hier even in het midden. Een andere reden voor het wantrouwen, is het feit dat het advies van experts vaak tegenstrijdig is. Kortom, we gaan liever zelf verf kopen bij verfcompleet.nl en aan de slag dan een schilder te vragen wat de beste optie is voor de woning.

Wat betekent dit concreet voor de verduurzaming?

Voor de verduurzaming betekent dit dat het vooral gaat om een geleidelijk en doorlopend proces. Consumenten weten dat groener wonen belangrijk is, willen daarnaast lagere maandelijkse kosten door duurzamer te gaan wonen, maar hebben eerst een vorm van urgentie nodig voordat er echt gewerkt wordt in de richting van concrete opties.

Dat houdt in dat we steeds duurzamer gaan wonen naar mate er behoefte is aan verbouwingen, renovaties of uiteraard verhuizing. Na veel verhuizingen volgt namelijk automatisch een verbouwing, waarbij mogelijkheden zijn om te kijken naar duurzamere oplossingen, zoals een andere cv-ketel, extra isolatie of ramen die de warmte beter in huis houden. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie