Kunstenares Renate Beatrice Munneke poseert bij haar werk.
Kunstenares Renate Beatrice Munneke poseert bij haar werk.

Muurschildering Veentunnel gereed

20 februari 2023 om 08:29 Overig

AMERSFOORT Afgelopen week werd in Hooglanderveen de laatste hand gelegd aan het grootste geschilderde beeldverhaal van Amersfoort: de muurschildering ‘Het land van Veen’ in de Veentunnel, ontworpen en uitgevoerd door kunstenaar Renate Beatrice Munneke. De laatste bescherming is aangebracht door een medewerker van de ‘Gevelmeesters’.

Aan de hand van een tijdslijn vertelt de muurschildering het verhaal van het dorp Hooglanderveen. Munneke: ,,Te beginnen bij het oude veen- en turfsteken komen we via de agrarische activiteiten uit in het oude dorp Hooglanderveen dat is te herkennen aan enkele iconische gebouwen als de St. Joseph kerk en school, de Eemstroom (veevoederbedrijf), het spoor, het Houteveen en Houtrust.”

,,Daarna verlaten we het dorp weer en komen we uit bij het Hammetje, een van de nog oudste werkende gemalen van Nederland en de Arkemheense polder. Dit alles wordt omlijst door een oud Hollands landschap met spelende kinderen, bloemen en vlinders. Wie wil er nou niet in dit idyllische dorpje wonen!”

WALL OF VEEN Het andere deel van het kunstwerk is een sociaal project, ‘de Wall of Veen’. Dit tegeltableau van meer dan vierduizend tegels is gemaakt voor en door de bewoners uit de omgeving. Het tegeltableau is het hedendaagse portret van het dorp, terwijl het beeldverhaal een historische portret is. Het kunstwerk heeft helaas veel last gehad van vandalisme. Gelukkig is het nu helemaal beschermd door de ‘Gevelmeesters’.

CROWDFUND Helaas kon een stuk muur met graffiti naast het beeldverhaal niet worden schoon gemaakt. Daarom vraagt Munneke een crowdfunding aan bij Voordekunst om een groter deel van de tunnel te kunnen decoreren. Munneke: ,,Zo wordt het een nog mooiere ervaring om letterlijk en figuurlijk door de tunnel te fietsen als overgang van stad naar platteland. Dan kunnen alle inwoners van Vathorst zien hoe het er hier vroeger uitzag. Elke donatie, al is die klein, is welkom.”

Afbeelding
Kunstenares Renate Beatrice Munneke poseert bij haar werk.
Afbeelding
Kunstenares Renate Beatrice Munneke poseert bij haar werk.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie