De pakje kunst automaat van opa Piet
De pakje kunst automaat van opa Piet pakje kunst

Pakje Kunst strijkt neer in Amersfoort

22 november 2022 om 10:51 Overig Deel je nieuws

Het naast Kunsthal Kade gelegen Kade Café heeft de primeur om Pakje Kunst in Amersfoort een definitieve plek te geven.  Op 8 december om 16.00 uur wordt de Pakje Kunst Automaat officieel geopend door Wethouder van Cultuur Tyas Bijholt.

Pakje kunst is een leuk initiatief waarbij oude sigarettenautomaten worden omgebouwd tot (kunst-) automaten waar je een klein pakje kunst kan trekken. In deze pakjes kunst zitten mini kunstwerkjes van kunstenaars uit de wijde regio. Zo kan je op dit moment een klein schilderijtje van Peter Schipper, een rits-broche van Trudie van Haaster of een prachtige polaroid afbeelding van Pieter Haagen trekken. Op dit moment is er werk te trekken van 17 kunstenaars. Deze pakjes kunst kosten 4 x een losse Euro en je weet niet van te voren welk kunstwerkje van welke kunstenaar je trekt. Het is dus gokken. Een soort verrassing ei voor volwassenen maar dan met een uniek kunstwerkje.

Op initiatief van Nadja Willems is deze bijzondere Pakje Kunst automaat naar Amersfoort gekomen. Bijzonder is deze automaat voor Nadja zeker.   “Deze specifieke automaat heeft mijn opa Piet gemaakt. Hij had in de jaren 50-70 een automatenfabriek en maakte dus sigarettenautomaten. Helaas is mijn opa vrij vroeg overleden en heb ik geen echte actieve herinneringen meer aan hem. Maar op deze manier ben ik toch dagelijks met hem bezig.  Op het moment dat Pakje Kunst werd opgericht was ik direct gecharmeerd van het concept. Ik heb me toen ook meteen als kunstenaar opgegeven om mee te doen. Dat ik nu eigenaar en beheerder ben worden van dit specifieke apparaat betekent veel voor mij.”

De afgelopen periode is Nadja druk bezig geweest met het vinden van geschikte kunstenaars die hun werk als een soort klein visitekaartje in de automaat willen hebben. “Voor veel kunstenaars is het lastig om ineens zo klein te gaan werken. Maar sommige kunstenaars zien het ook als een uitdaging om te kijken of hun werk ook op dit formaat lukt. Gelukkig krijg ik leuke reacties terug en zit er ook écht mooi werk in de automaat. Er zit heel divers werk in. Ik hoop in ieder geval dat iedereen die iets trekt, er blij van wordt!”

Wilt u ook eens een klein kunstwerkje trekken?, de Pakje Kunst Automaat staat vanaf 8 december bij het Kade Café, Eemplein 75 in Amersfoort. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie