De leerlingen van SBO Michaëlschool zijn blij om Gezonde School te zijn (Archieffoto, juni 2020).
De leerlingen van SBO Michaëlschool zijn blij om Gezonde School te zijn (Archieffoto, juni 2020). Ard van den Berg

SBO Michaëlschool mag zich ook drie jaar ‘excellent’ noemen

Onderwijs

AMERSFOORT De komende drie jaar mogen nog eens 55 uitblinkende scholen of afdelingen in het basis-, speciaal- en voortgezet onderwijs de titel ‘excellent’ voeren. Daarbij hoort ook de Amersfoortse SBO Michaëlschool. Maandag 24 januari kregen deze basisscholen en afdelingen van middelbare scholen (vmbo, havo, vwo e.d.) het predicaat toegewezen, meldt de onderwijsinspectie maandag.

In 2018 werden het Farel College en Stedelijk Gymnasium Johan van Oldebarneveldt in de Keistad al uitgeroepen tot Excellente school. Ook het Corlaer College in Nijkerk en de 2de Van der Huchtschool in Soest zijn excellent.
Onder meer vanwege schoolsluitingen in de coronacrisis werd de beoordeling van scholen meerdere malen uitgesteld. De laatste uitreiking was in januari 2020.

Ieder jaar kunnen scholen zichzelf aanmelden om mee te dingen naar de eretitel. Het aantal excellente scholen in een regio is dus sterk afhankelijk van het aantal dat zich aanmeldt. Daarom zegt het niet per se iets over de kwaliteit van het onderwijs in een bepaald gebied. De Onderwijsinspectie is vervolgens verantwoordelijk voor de toewijzing: een jury bekijkt de inspectierapporten, legt een bezoekje af en kijkt naar de motivatie van de scholen zelf.

In de afgelopen ronde kwamen er in totaal 63 aanmeldingen binnen, waarvan 55 scholen/afdelingen de titel kregen. De onderwijsinspectie telt alle afdelingen van één school die allemaal het predicaat krijgen, bijvoorbeeld het vmbo en de havo, los mee in het totaalcijfer. Op onderstaande kaart zijn deze afdelingen samengevoegd per locatie.

De scholen die dit jaar het predicaat krijgen mogen zich tot 2025 excellent noemen. Ook in de afgelopen paar jaar kregen jaarlijks enkele tientallen scholen het predicaat voor een paar jaar mee. Op dit moment zijn er in totaal bijna tweehonderd scholen die zich nu excellent mogen noemen.


advertentie