Er moest, hoe toepasselijk, een heggenschaar aan te pas komen, maar dan heb je ook wat. Sinterklaas opende vandaag het nieuwe schoolplein van de Amersfoortse Basisschool Sint Joris.
Er moest, hoe toepasselijk, een heggenschaar aan te pas komen, maar dan heb je ook wat. Sinterklaas opende vandaag het nieuwe schoolplein van de Amersfoortse Basisschool Sint Joris. Frank Timmermans
Video

Sinterklaas opent Joris’ Waanzinnige schooltuin

3 december 2021 om 10:25 Onderwijs

AMERSFOORT Vanmorgen kreeg basisschool Sint Joris hoog bezoek van Sinterklaas tijdens de opening van het vernieuwde schoolplein. Hij knipte het lint door met – hoe kan het ook anders- een heggenschaar. Met het nieuwe plein naast de Koppelpoort heeft de stad er een groen visitekaartje bij. Het contrast met het oude plein is groot. Leerlingen worden nu uitgedaagd om op allerlei manieren buiten te spelen; ze hebben volop nieuwe speelmogelijkheden. Dijken en dammen, klimmen en klauteren, stenen winkeltjes en verstoppertje.

Bovendien geeft een ‘groen’ schoolplein elke dag kans op natuurbeleving, vergroot het de biodiversiteit én biedt het talloze mogelijkheden voor natuureducatie. Enige kanttekening: de wasmachines thuis draaien wat frequenter.

VAARWEL GRIJZE TEGELS, WELKOM MODDER Het woord ‘schoolplein’ is niet meer van toepassing op de nieuwe speelplek van de leerlingen van Basisschool Sint Joris. Tegels zijn nagenoeg verdwenen, er is een waterpomp, afgeschermd voetbalveld, klimboomstammen, volop zand én heel veel boomschors. En dat is dan pas de eerste fase van de oplevering. In januari verhuizen de fietsen naar een plantsoentje verderop, komt er meer beplanting bij en vormen afgeplatte boomstammen een heuse buitenklas onder de eeuwenoude plataan. Een nieuwe boomhut en een duikelrek maken de metamorfose compleet. Vandaar dat het plein is omgedoopt tot Joris’ Waanzinnige Schooltuin.

Artikel gaat verder onder de afbeelding. 


Eigenlijk is het woord ‘schoolplein’ niet meer van toepassing op de nieuwe pauzeplek van de ruim 200 leerlingen. Tegels zijn nagenoeg verdwenen, er is een waterpomp, volop zand, klimboomstammen én heel veel boomschors. (Foto: Frank Timmermans)

RECORDAANTAL SOKKEN VERKOCHT ,,Het plein is nu echt van de kinderen”, aldus schooldirecteur Cecile Tulen over de make-over van het schoolplein. ,,Niet alleen hebben ze meegeholpen met boomschors verspreiden, moestuinieren en bollenplanten, ze hebben ook heel fanatiek meegeholpen met de sponsoring.” Zowel de kleuters als de oudere kinderen hebben een recordaantal sokken verkocht van sponsor Toffesokken.nl. Dit zorgde voor maar liefst 3000 euro in de pot. Naast onder meer subsidies (Gemeente Amersfoort, Jantje Beton, Boomschors.nl, Waterschap) en bijdragen van ouders, heeft ook IJs van Vitelli een appelboom geschonken. 

(Video: Smulders AV/Ewerdt Heideman).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie