Afbeelding
Stichting IMC Weekendschool

Amersfoortse rapper Bizzey inspireert tijdens gastles in Taalcentrum

9 december 2020 om 10:57 Onderwijs

AMERFOORT Elke week maken internationale leerlingen van het Taalcentrum van het Element kennis met een nieuw beroep via het aanvullend onderwijsprogramma IMC on Tour van Stichting IMC Weekendschool. Van architect tot politicus en van dokter tot kok, maar deze week was het bezoek aan het Taalcentrum aan de Magnesiumweg in Amersfoort toch wel erg bijzonder. Deze week verraste Bizzey de klas met zijn creatieve geest en zijn warme boodschap.

De les startte eerst met de jonge Amersfoortse rapper Doagamo die de leerlingen leerde hoe je een raptekst schrijft. ,,Eigenlijk weet ik zelf ook niet goed hoe ik altijd begin, maar ik heb een leuke opdracht bedacht om het creatief denken te versnellen.” De les stond in het teken van toekomstdromen. Alle leerlingen moesten hun toekomstdroom op een blaadje schrijven en daaronder vijf woorden die ze daarmee associëerden. ,,Nu komt de opdracht: beschrijf jouw toekomstdroom zonder deze te noemen of één van de vijf woorden die je hebt opgeschreven”. Best een moeilijke opdracht voor leerlingen die de taal nog niet heel goed beheersen, maar al snel bedenken ze prima synoniemen of beschrijvingen van wat ze willen worden.

‘Ik wil later gedachten op papier schrijven.
Als dromen die niet waar zijn.
Gevoelens die je hebt en gevoelens die je krijgt van de woorden.
Je wordt blij mee, je wordt verdrietig, je kunt jezelf vinden, je wordt leeg.’

Ayda, 16 jaar uit Iran, wil later fantasy boekenschrijver worden.

Na de pauze staat de leerlingen een nog grotere verrassing te wachten. Rapper Bizzey schoof aan om over zijn dromen te vertellen, over succes hebben en hoe dat in verhouding staat met geluk. ,,Iedereen kan alles bereiken wat hij of zij maar wil. Als je ergens passie voor hebt, dan is de kans groot dat je er ook succesvol in wordt.” Veel leerlingen uit de klas weten nog niet wat ze willen worden en moeten toch al over een half jaar een keuze maken overeen vervolgschool. Dat Bizzey vroeger ook niet goed wist wat hij wilde worden, gaf vertrouwen. 

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).


Stichting IMC Weekendschool

De leerlingen van het Taalcentrum hingen aan zijn lippen, toen de Amersfoortse artiest vertelde dat hij in veel van hun geboortelanden is geweest. Van Marokko tot Brazilië, van Spanje tot Brazilië. ,,Op elk moment van de dag was er ergens ter wereld wel een fan wakker.” Toch koos hij uiteindelijk voor Nederland, zijn thuisland. Hij had heimwee naar zijn vrouw en zoontje. Hier in Nederland is hij zijn eigen manager. ,,Ik noem mezelf eigenlijk geen rapper. Ik ben een muzikant, omdat ik me met veel meer bezighoud dan met alleen rappen. Ik maak vooral dansmuziek, waarop je lekker los kunt gaan, maar ik manage en produceer ook.”

Na het kennismakingsrondje mochten de leerlingen Bizzey alle vragen stellen die ze onder leiding van rapper Doagamo hadden voorbereid. Hierna werd de klas in tweeën gedeeld. Het was tijd voor een taal-challenge, hij was immers op bezoek op het Taalcentrum: rijmwoorden, associaties, korte teksten klonken over en weer. Ondanks dat Bizzey’s groepje ‘The Best’ heette, triomfeerden zijn tegenstanders onder leiding van Doa. 

Kinderen van vluchtelingen en arbeidsmigranten worden meestal in twee jaar klaargestoomd op speciale Taalscholen die het onderwijs aan ‘nieuwkomers’ verzorgen. Om een snelle en succesvolle integratie te bevorderen, heeft Stichting IMC Weekendschool het programma IMC on Tour ontwikkeld, dat inmiddels op elf locaties in tien gemeenten in Nederland voor deze kinderen openstaat. Buiten de gewone schooltijden wordt een programma op maat aangeboden met lessen en excursies in verschillende beroepen. Daardoor maken de kinderen direct kennis met de Nederlandse samenleving en met zichzelf. 

Wie ook net als Bizzey de leerlingen wil inspireren met zijn of haar beroep, kan contact opnemen met izabel.kapteijn@weekendschool.nl.


Stichting IMC Weekendschool

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie