MBO-studenten worden geconfronteerd met hun eigen (voor)oordelen tijdens een bezoek aan Kamp Amersfoort.
MBO-studenten worden geconfronteerd met hun eigen (voor)oordelen tijdens een bezoek aan Kamp Amersfoort. Kamp Amersfoort

Educatief programma MBO Amersfoort over 'plekken met een verhaal'

15 mei 2020 om 11:08 Onderwijs

AMERSFOORT Komende vijf jaar zullen zo’n tweeduizend studenten van MBO Amersfoort tijdens een bezoek aan Kamp Amersfoort een anderhalf uur durend reflectieprogramma doorlopen. In het programma worden zij geconfronteerd met hun eigen (voor)oordelen. Daarmee wordt in het jaar van 75 jaar vrijheid een lopende samenwerking geïntensiveerd en geformaliseerd.

MBO Amersfoort vindt het belangrijk om haar studenten meer mee te geven dan alleen vakkennis. De ambitie is dat uiteindelijk alle studenten aan het einde van hun opleiding naar Kamp Amersfoort zijn geweest. Tijdens het reflectieprogramma krijgen de MBO studenten diverse dilemma’s voorgeschoteld, geënt op zowel maatschappelijke problemen als op hun eigen situatie. Dit gebeurt allemaal in een virtuele werkelijkheid. Op indringende wijze komen ze voor lastige keuzes te staan. Het is de bedoeling dat ze zich afvragen wat juist is.

BURGERSCHAP In januari 2018 hebben de eerste gesprekken tussen Kamp Amersfoort en MBO Amersfoort geleid tot een verkenning van een mogelijke samenwerking. Begin 2019 heeft Kamp Amersfoort, in samenwerking met MBO Amersfoort en samen met andere herinneringscentra, een speciaal educatief programma voor het MBO ontwikkeld, ten behoeve van het vak Burgerschap. 

In juni 2019 is dit speciale MBO-programma 'Plekken met een verhaal' van start gegaan. Vanaf dat moment zijn de twee Amersfoortse organisaties een duurzame samenwerking aangegaan waaruit bleek dat docenten steeds veel meer aanvragen deden dan dat er geplaatst konden worden. Dat heeft geleid tot de samenwerkingsovereenkomst die enkele weken geleden is ondertekend. De belangstelling komt van zeer diverse opleidingen, van niveau 1 tot niveau 4.

BEROEPSONDERWIJS MBO Amersfoort is een regionaal opleidingen centrum (roc) met vestigingen in Amersfoort en Utrecht. Studenten leren het vak in de praktijk, in eigen onderwijsbedrijven: Leerhotel Het Klooster, Fit Academie Bokkeduinen, First Class, Salon de Nieuwe Stad, Acht+ Meerwarenhuis en Garage MBOAmersfoort. Ook werkt MBO Amersfoort nauw samen met bedrijven en instanties uit de regio.

Jolanda Woltjer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie