Afbeelding
Archief BDU Media

Kraaijvanger Architects ontwerpt Huis voor de Stad Amersfoort

12 mei 2021 om 12:51 Nieuwbouw

AMERSFOORT Kraaijvanger Architects gaat het nieuwe stadhuis van Amersfoort ontwerpen. Dit ontwerpteam is geselecteerd uit zestien gerenommeerde partijen, meldt de gemeente. Eind 2021 is naar verwachting het schetsontwerp van het Huis voor de Stad klaar, waarvan de bouw in 2023 moet starten.

Willem-Jan Stegeman, wethouder Stadhuis: ,,We krijgen met Kraaijvanger een gerenommeerd en ervaren ontwerpteam. Een uitstekende partner die goed begrijpt wat de sociale functie van een Huis voor de Stad in een groeiende stad als Amersfoort kan zijn. Bovendien moet het gebouw energieneutraal zijn, passen in de omgeving, onze inwoners aanspreken en generaties meegaan. Ik kijk uit naar een goede samenwerking.”

David Hess, partner en architect van het Rotterdamse Kraaijvanger Architects: ,,Wij vinden het een eer om voor Amersfoort een nieuw stadhuis te mogen ontwerpen. Om het ook echt een Huis voor de Stad te laten worden, speelt het inleven in en luisteren naar de vele verschillende toekomstige gebruikers een belangrijke rol in onze manier van werken.”

Bij de selectie is volgens de gemeente ‘onder andere gekeken naar de visie van het ontwerpteam op duurzaamheid en stedenbouw’. Ook woog mee hoe het team bij het ontwerpen de gebruikers van het gebouw betrekt, zoals medewerkers, inwoners en andere gebruikers van het pand. Kraaijvanger ontwierp eerder al het stadskantoor Utrecht en stadhuizen in onder andere Venlo, Almelo en Helmond.

PLANNING Naar verwachting wordt voor de zomer het eerste schetsontwerp gedeeld met de stad. Eind dit jaar neemt de gemeenteraad een besluit over het schetsontwerp en het programma van eisen. In 2022 moet het definitieve ontwerp klaar zijn, zodat de bouw begin 2023 kan starten. Als alles volgens planning verloopt, is het nieuwe stadhuis op het Trapeziumterrein eind 2025 klaar voor gebruik.


Het stadhuis van Almelo. - Google Maps

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie