Afbeelding
EarthY

‘Nieuwe toekomst voor Rijksmonument Eemklooster’

Nieuwbouw

AMERSFOORT Met de acquisitie door de investeringscombinatie van Plegt-Vos, ABC Vastgoed en EarthY krijgt het Eemklooster in Amersfoort weer toekomstperspectief als ‘betekenisvolle plek voor bewoners, gebruikers en omgeving’, schrijven de drie partijen. Sinds 2008 was het Eemklooster in handen van Amvest. 

Het voormalige klooster van Onze Lieve Vrouw ter Eem is een Rijks monumentaal gebouwencomplex omringd door een park en bosgebied. Het betreft een imposant complex ontwikkeld in 1932, ontworpen door de architect B.J. Koldewey, in een gebied van twaalf hectare met kleine aanbouwen tot in de jaren ‘50.

Om te komen tot een bestendige en duurzame toekomst van deze locatie, onderdeel van het Amersfoortse Bergkwartier, wordt de samenwerking gezocht met huurders en gebruikers, omwonenden en gemeente, schrijft het drietal. Marcel Loosen, directeur van ABC Vastgoed: ,,Het is mooi dat we deze ‘vergeten plek’ weer aan Amersfoort en haar inwoners terug kunnen geven. Waarbij we oog houden voor de kwaliteit van het gebied en ruimte maken voor de enorme potentie, in samenspraak met alle betrokkenen.”

Anders dan bij traditionele vastgoedontwikkeling, waarbij een uitgewerkt masterplan de richting aangeeft, wordt eerst de verbinding gezocht met alle betrokken partijen om samen te komen tot een visie voor het gebied. People first, buildings second is het uitgangspunt. 

EIKENSTEIN ZEIST Al langer werken Plegt-Vos en EarthY samen aan de herontwikkeling van een monumentaal complex en een gebiedsontwikkeling. Eikenstein in Zeist werd in 2019 door Plegt-Vos en EarthY (in nauwe samenwerking met Fakton Capital) aangekocht van het Rijksvastgoedbedrijf. De voormalige tuchtschool gaat een nieuwe toekomst tegemoet als historisch hart van een inclusief en duurzaam woongebied. Op eenzelfde wijze zal het Eemklooster verder ontwikkeld worden met aandacht voor herstellen, verbinden en betekenis geven.

advertentie