Afbeelding
Geert@CheeseWorks.nl

De Nieuwe Stad wint nationale waarderingsprijs voor transformatie

Nieuwbouw

AMERSFOORT De Nieuwe Stad in Amersfoort heeft de NRP Gulden Feniks 2020 gewonnen. Dit is een prijs voor renovatie- en transformatieprojecten in Nederland. De Nieuwe Stad won in de categorie gebiedstransformatie, die draait om het versterken en vernieuwen van een gebied, waarbij de bestaande bebouwing een substantiële rol speelt. ,,De gehele aanpak van dit gebied en de kwaliteit waar het toe leidt staat voor een mentaliteitsverandering bij gebiedsontwikkeling”, aldus de jury. 

,,Wij zijn bijzonder trots op deze prijs”, aldus Bart Schoonderbeek, directeur van Schipper Bosch. ,,In 2013 kochten we de Prodentfabriek van Unilever en zijn we met dat gebouw als uitgangspunt en katalysator het hele gebied gaan herontwikkelen. Met de gebiedstransformatie willen we laten zien dat voortbouwen op het verleden loont. En dat respectvol omgaan met het verleden samen kan gaan met ambitie en vernieuwingsdrift. Het is mooi dat dit wordt erkend met deze toonaangevende prijs.”

De jury spreekt van ‘slow’ gebiedsontwikkeling door een niet-traditionele opdrachtgever die de traditionele opdrachtgeversrol van de gemeente heeft overgenomen. Daarin is Schipper Bosch volgens de jury goed geslaagd. De kern van de ontwikkeling ligt volgens hen in het bijzondere, integrale opdrachtgeverschap van Schipper Bosch, die de gebouwen van private partijen heeft gekocht en de openbare ruimte van de gemeente Amersfoort. ,,We hebben zelden zo’n sterke combinatie van koopmanschap en vakmanschap aangetroffen”, aldus de jury. ,,Financieel komt men nu al uit. De openbare ruimte wordt betaald uit de economie van de activiteiten. Hoewel het rendement hiervan nog niet het hoogste is, is wel dynamiek ontstaan. De Nieuwe Stad is een ‘game changer’ en springt er met kop en schouders bovenuit.”

In totaal deden dit jaar 70 transformatieprojecten mee. Naast De Nieuwe Stad vielen Park Hoog Oostduin in Den Haag (Transformatie) en Museum De Lakenhal in Leiden (Renovatie) in de prijzen. Een maand geleden won De Nieuwe Stad ook al een prijs: Het Platform werd uitgeroepen tot Kantoorgebouw van het Jaar.

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie