Afbeelding
Lex van Lieshout

Geen stikstofonderzoek voor kleine woningbouwprojecten

17 juli 2020 om 10:11 Nieuwbouw

AMERSFOORT Voor kleine Amersfoortse woningbouwprojecten is vanaf heden vooraf geen stikstofberekening meer nodig. Dat blijkt uit onderzoek van het college van burgemeester en wethouders. De afgelopen periode onderzocht het college de effecten van projecten tot 70 huizen of 90 appartementen op de omliggende natuurgebieden. Deze effecten hadden een ,,relatief geringe omvang." 

De uitkomsten van het onderzoek maken het mogelijk dat kleine projecten sneller van start kunnen, zonder dat beschermde natuurgebieden negatieve effecten ondergaan. Naast onderzoek naar de bouwfase, is ook gekeken naar de fase waarin de woningen worden bewoond. Daarvoor geldt hetzelfde als voor de bouwfase: er zijn geen significante gevolgen voor de beschermde natuurgebieden.

RAAD VAN STATE In mei 2019 deed de Raad van State en uitspraak die ertoe leidde dat elke ruimtelijk initiatief vooraf stikstofonderzoek moest doen. Onder deze initiatieven vallen onder meer agrarische activiteiten, bouw- en infrastructurele projecten. Verwachting vanuit de bouwsector was toentertijd al dat kleine woningbouwprojecten geen negatieve stikstofeffecten zouden hebben. Het onderzoek bevestigt dat.

Begin dit jaar maakte de Rijksoverheid al bekend dat in de gebruiksfase alleen sprake is van schadelijk stikstof als er beschermde natuurgebieden liggen binnen een straal van vijf kilometer van de bron. In de gemeente Amersfoort is die afstand minstens 35 kilometer. 

Tot dusver zijn er in Amersfoort nog geen bouwprojecten vertraagd door de uitspraak van de Raad van State. Voor projecten waarbij iets anders wordt gebouwd of voor projecten groter dan 70 huizen of 90 appartementen, blijft de verplichting voor stikstofonderzoek bestaan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie