Afbeelding
Simon Lamme/gemeente Amersfoort

'Enige woonplein' Appelmarkt weer groene ontmoetingsplek

23 april 2020 om 16:35 Nieuwbouw

AMERSFOORT De vernieuwde Appelmarkt is tijdens het paasweekend feestelijk in gebruik genomen met een pleinbingo waarbij alle bewoners vanuit hun voordeur of de ramen meespeelden meldt de gemeente Amersfoort. 

,,Bewoners en een ondernemer aan de Appelmarkt benaderden vorig jaar de gemeente voor het vergroenen van hun plein. Ook vroegen zij om een oplossing voor de herrie van de ondergrondse glascontainer en wilden ze af van de wirwar aan fietsen tijdens de uitgaansavonden. Een jaar later is het zover."

Voor het pand van Portaal zijn geveltuintjes aangelegd waarin klimplanten zijn geplant. Daardoor gaat een mooie groene gevel ontstaan. Dit past natuurlijk prima in de campagne Steenbreek: tegels er uit, groen er in. Het groene karakter krijgt verder vorm door het planten van twee lindebomen. De boomwortels hebben genoeg ruimte door  de inrichting van ondergrondse groeiruimte. De nieuwe lindes staan tussen twee bestaande lindebomen. Het planten van deze bomen draagt ook bij aan het terugdringen van hittestress in de zomer. Het kan tot zo'n zeven graden koeler zijn onder een boom. 

Tijdens de uitgaansnachten zorgen de bewoners zelf voor een verwijzing om fietsen op andere plekken in de stad te parkeren. De gemeente heeft daar speciale afzethekken voor beschikbaar gesteld.

De wens om het geluid van de glascontainer te verminderen is ook gehonoreerd. De ondergrondse container kreeg aan de binnenkant en in de ingooisluis geluidswerend materiaal. De geluidsoverlast is daardoor aanmerkelijk afgenomen. Door een geplante groenblijvende taxushaag staat de container het hele jaar uit het zicht.

De initiatiefnemers Arne, Robert, Ronald en Har, en de rest van de bewoners zijn heel blij met het resultaat. Arne: ,,Dit is het enige woonplein in de binnenstad en heeft nu z'n functie als ontmoetingsplek in volle glorie terug. Een metamorfose die dit plein verdient. Zelf hebben we nog plantenbakken geplaatst vanuit het buurtbudget. Het heeft bij elkaar enige tijd geduurd, maar nu zijn we dan ook trots op het resultaat. Een plein voor en van ons allemaal."

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie