Afbeelding

45-jarige boom reist 100 kilometer en woont voortaan in Hogekwartier

29 september 2021 om 11:35 Natuur en milieu

AMERSFOORT Van Bornebroek in Twente naar Amersfoort, een flinke trip voor een boom van 45 jaar oud en acht meter groot. ,,Deze Cornus Controversa heeft deze reis prima doorstaan doordat verschillende partijen goed hebben samen gewerkt”, schrijft de stichting Insert uit Veenendaal.

De boom moest in de Twente plaats maken voor een woningbouwproject en zou de versnipperaar in gaan. Hij was kerngezond en had dus een toegevoegde waarde voor het ecosysteem in de omgeving. ,,Deze waarden noemen we ecosysteemdiensten, ze maken de aarde leefbaar. Denk bijvoorbeeld aan het zuiveren van water en lucht, het reguleren van het CO2-gehalte en de opslag van stikstof. De waarde neemt toe als de boom meer volwassen wordt. Daarom zou het zonde zijn om deze Cornus te kappen en zocht Hoveniersbedrijf Braamhaar Groenprojecten contact met Insert.”
Deze stichting zet zich in om materialen te hergebruiken in plaats van weg te gooien. Ze streven naar een circulaire wereld en verbinden verschillende partijen met elkaar aan een duurzame wereld willen werken.

Deze kosten zijn misschien iets hoger dan een nieuwe jonge boom te kopen, maar de toegevoegde waarde aan het milieu is vele malen groter

CO2-UITSTOOT ,,Het verplanten van een boom als deze, is ook erg goed voor het milieu. Een boom met een stamdiameter van 40 centimeter heeft er ongeveer veertig jaar over gedaan om 500 kilo CO2 op te slaan. Hoe groter de boom, hoe meer CO2 ze kunnen opslaan. In de volgende 40 jaar verviervoudigd de opslag naar 2000 kilo CO2. Eén boom van 80 jaar is dus even veel waard als vier bomen van 40 jaar als het gaat om CO2-opslag. Hierdoor is het dus wat betreft CO2-uitstoot gunstiger om een boom uit te graven, vervoeren en te verplanten dan een nieuwe jonge boom te planten.”

NIEUWE BESTEMMING De gemeente Amersfoort en woningbouwcoöperatie de Alliantie ontwikkelen in stadswijk Het Hogekwartier een aantal flats en wilden volwassen bomen in de omliggende parkstrook tussen alle hoogbouw. De match was daarom snel gemaakt. Vervolgens pakte Insert-partner Van de Haar Groep het project op samen met Flier Boomspecialisten. Met een verplantmachine kon de boom uitgegraven worden. Om de wortels te beschermen werden ze ingepakt met gaas en kon de Cornus op een dieplader zijn reis richting Amersfoort beginnen.

Stichting Insert heeft samen met verschillende groenpartijen een methode ontwikkeld om de kans op een geslaagde verplanting te vergroten. Daarbij wordt onder andere gekeken naar hoe gezond de boom is en wordt deze voorbereid om te verplaatsen. Uiteraard moet de boom achteraf ook goede nazorg krijgen zodat de kans van slagen toeneemt. ,,In de methode staan ook heldere afspraken wie de onderzoeken en verplaatsing betaalt. Deze kosten zijn misschien iets hoger dan een nieuwe jonge boom te kopen, maar de toegevoegde waarde aan het milieu is vele malen groter.”

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie