'Peuken bevatten veel giftige stoffen en vervuilen tot wel 8 liter grondwater. Ze doen er 2 tot 12 jaar over om af te breken.'
'Peuken bevatten veel giftige stoffen en vervuilen tot wel 8 liter grondwater. Ze doen er 2 tot 12 jaar over om af te breken.' Eemland Schoon

‘Eindeloos veel peukmeuk’ verzameld door Eemland Schoon

20 september 2021 om 08:13 Natuur en milieu

AMERSFOORT Eemland Schoon sloot op World Cleanup Day (zaterdag 18 september) haar schoonmaakactie af met ruim 12.000 peuken, 309 sigarettenpakjes en tientallen aanstekers, vloeitjes en wietzakjes: allemaal gevonden in Amersfoort en omstreken. ,,Veel rokers realiseren zich onvoldoende dat hun afval zeer schadelijk en het is de hoogste tijd dat daar verandering in komt”, vindt Danielle van Wallinga, initiatiefneemster van de actie.

Jaarlijks belanden er zo’n 10 miljard peuken op de grond en 75 procent van de rokers gooit ‘peukmeuk’ achteloos van zich af. ,,Peuken zijn het meest gevonden zwerfafval en de gevolgen liegen er niet om”, vertelt Van Wallinga. ,,Peuken bevatten veel giftige stoffen en vervuilen tot wel 8 liter grondwater. Ze doen er 2 tot 12 jaar over om af te breken en blijven ook na die tijd schadelijk door de microplastics die in de natuur en de voedselketen belanden. ,,Misschien wel in een stukje vis op je bord of in het kraanwater dat je drinkt, geen lekker idee.”

Daarnaast zijn smeulende peuken één van de grootste veroorzakers van bosbranden en worden ze soms door dieren aangezien als voedsel en kunnen zo gezondheidsschade veroorzaken. Eemland Schoon vond in aanloop naar World Cleanup Day overal peuken, pakjes en andere rookwaar. Bijvoorbeeld in winkelcentra, op hangplekken en rondom scholen en bushokjes. Ook stranden liggen er vaak bezaaid mee.

Eemland Schoon bestaat uit enthousiaste Amersfoorters die zich vrijwillig inzetten voor een schonere stad met minder zwerfafval. ,,We focussen ons elke keer op een ander type zwerfafval en proberen daar iets ludieks mee te doen”,vertelt Danielle. Eerder resulteerde dat in een mondkapjesslinger van 176 meter.

Afbeelding
Tom, Nora, Irene, Danielle, Johan en Mark van Eemland Schoon.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie