Afbeelding
Still
Video

Primeur: documentaire over slechtvalkenpaar in Onze Lieve Vrouwetoren

3 februari 2021 om 18:30 Natuur en milieu

AMERSFOORT Hij is klaar! Natuurman Jonathan van Deelen uit Putten legde onlangs de laatste hand aan de 13 minuten durende documentaire (hieronder te zien) over de wederwaardigheden van een Amersfoorts slechtvalkenpaar dat dit voorjaar broedde in de Onze Lieve Vrouwetoren. De nieuwskanalen van BDU Media, zoals De Stad Amersfoort, hebben de primeur van de unieke film, die ‘Valken van onze Lieve Vrouw’ is gaan heten.

door Daan Bleuel

Begin juni besteedde deze krant uitgebreid aandacht aan het plan van Van Deelen die veel tijd investeerde om kostbaar beeldmateriaal te verzamelen van het slechtvalkengezin. De 31-jarige klusjesman uit Putten werd door een vriend getipt over het broedende roofvogelpaar en besloot het tweetal gedurende het broedseizoen met zijn camera te volgen. Het was de bedoeling het verhaal in documentaire-vorm aan de wereld te tonen. 

Overigens is de plek in de Onze Lieve Vrouwetoren inmiddels de vaste broedplek van de slechtvalken geworden. Ze brachten er al eerder succesvol nageslacht groot. Landelijk waren de ontwikkelingen in een slechtvalkennest  ‘live’ te volgen via de camera’s  van ‘Beleef de Lente’, die op 1 maart weer aangezet worden. Het Amersfoortse natuur- en milieucentrum plaatste camera’s rond het Amersfoortse nest, waardoor niemand ook maar iets hoefde te missen van de gebeurtenissen in het slechtvalkgezin. 

De documentaire is het eerste grote filmproject van de geboren Nijkerker: ,,Natuur is mijn passie’’, zei Van Deelen er eerder zelf over. ,,Ik wil mensen graag enthousiast maken voor de natuur. En niet door ze te overladen met informatie. Ik wil mensen  de schoonheid van de natuur laten beleven door het mooi in beeld te brengen.’’


Meer informatie over ‘Natuurman’ Jonathan van Deelen is te vinden op YouTube en op zijn Facebookpagina.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie