Afbeelding
Kees Kraanen

Veelbesproken kastanjeboom mag (tijdelijk) in het Soesterkwartier blijven

Natuur en milieu

AMERSFOORT De veelbesproken kastanjeboom in de Rivierenbuurt kan (voorlopig) blijven staan op zijn huidige plek. Toen bekend werd dat de zieke boom gekapt zou worden, begonnen diverse buurtbewoners van de wijk Soesterkwartier een protestactie.

door Jeroen van der Veer

De monumentale boom op de hoek van de Dollardstraat en Ijsselstraat staat al sinds 1930 in de wijk en heeft volgens omwonenden veel betekenis. Niet alleen omdat hij veel schaduw geeft, maar ook omdat onder andere kinderen rondom de grote kastanje spelen. De kap zou dan ook tegengehouden moeten worden vonden bewoners en zij begonnen een actie. 

De daden van omwonenden zijn niet aan dovemansoren gericht en verantwoordelijk wethouder Kees Kraanen is bij de kastanje polshoogte gaan nemen. Samen met een bomen-expert heeft hij besloten dat de boom een uitdunbehandeling krijgt, zodat het gevaar van afbrekende taken wordt weggenomen en hij langer op zijn huidige plaats kan blijven. 

,,Vanwege de reacties uit de buurt op de gepubliceerde kapaanvraag hebben we in dit uitzonderlijke geval ons besluit heroverwogen en gekeken naar alternatieven”, aldus Kraanen. Deze is gevonden in het rigoureus snoeien van de boom. ,,Hierbij nemen we de takken in de kroon van de kastanje drastisch in. Zo verminderen we het risico op ongelukken door vallende takken en vergroten we de veiligheid voor iedereen.”

VERVANGING In november of december van dit jaar laat de gemeente een nieuwe boom planten op het hondenlosloopgebied aan de Dollardstraat en IJsselstraat. Deze moet op termijn de kastanje vervangen omdat de behandeling slechts een levensverlengende actie is. De nieuwe boom wordt een Hollandse linde (Tilia europaea) en is van een veel groter formaat dan dat de gemeente normaal toepast. ,,De stamomtrek van deze boom is 50 tot 60 centimeter gemeten op 1.30 meter hoogte boven het maaiveld. Deze linde wordt uiteindelijk ongeveer 20 tot 25 meter hoog en circa 15 meter breed.”

advertentie
advertentie