Een van de genomineerde huizen, een vrijstaande woning uit 2020
Een van de genomineerde huizen, een vrijstaande woning uit 2020 Nationale Duurzame Huizen Route

Twee Amersfoortse woningen in race voor titel ‘Duurzaamste Huis van Nederland’

Natuur en milieu

AMERSFOORT De genomineerden voor de titel ‘Duurzaamste Huis van Nederland’ zijn bekend gemaakt. Twee woningen in Amersfoort zijn genomineerd in verschillende categorieën en maken kans op de titel. Het gaat om een vrijstaande woning uit 2020 en een hoekwoning uit 1932.

Bijna honderd woningen deden mee aan de verkiezing van het Duurzaamste Huis van Nederland, uiteenlopend van duurzame monumenten tot innovatieve nieuwbouwwoningen. Een jury heeft alle inzendingen doorgenomen, en per categorie zeven huizen genomineerd. De woningen zijn op basis van bouwjaar en woonoppervlakte verdeeld in zes categorieën. 

De jury beoordeelt per categorie de woningen aan de hand van verschillende criteria, zoals toekomstbestendigheid, gebruik van materialen, energieverbruik, creativiteit en comfort.

Het genomineerde huis uit 1932 is sinds november 2016 energieneutraal. ,,Ik wil met mijn huis laten zien dat je ook met een niet te groot inkomen het voor elkaar kunt krijgen een huis energieneutraal te krijgen”, aldus een van de bewoners. De andere kanshebber, het energieleverende vrijstaande huis uit 2020, is ontworpen en gebouwd door de bewoners. 

 ,,Het is bijzonder hoe creatief mensen aan de slag zijn gegaan, elk passend binnen eigen budget en situatie. Voor mij is het belangrijk dat een oplossing ook toe te passen is door andere woningeigenaren”, aldus juryvoorzitter Ad Straub, hoofddocent aan de TU Delft. Andere juryleden zijn Gerrit Hiemstra (NOS en Weather Impact), Linda van Dongen (Volksbank), Harm Valk (Nieman Raadgevende Ingenieurs), en Jos van Dalen (Ministerie van Binnenlandse Zaken).

De winnaars van de verkiezing worden op vrijdag 20 november bekend gemaakt tijdens een speciaal online verkiezingsevenement. Alle genomineerden zijn op de website van de Duurzame Huizen Route te bekijken.

Een hoekwoning uit 1932 is ook genomineerd.
advertentie