Afbeelding
GL&K

Buurnatuurtuin Hoogland genomineerd voor natuurprijs Groene Kroon

3 september 2019 om 14:07 Natuur en milieu

AMERSFOORT De finalisten van natuurprijs de Groene Kroon zijn bekend. Met deze natuurprijs wil de provincie Utrecht inwoners stimuleren om te helpen bijzondere natuur te beschermen. Uit de twaalf genomineerde initiatieven selecteerde de jury de zes meest kansrijke initiatieven, waaronder in de categorie 'kleine initiatieven' Buurnatuurtuin Hoogland.

De concurrenten zijn De Utrechtse Steen (Utrecht) en 'Zeg ken jij de Mosselmand' uit Woerden, Nieuwegein en Utrecht. De genomineerden in de categorie 'grote initiatieven' zijn: uitbreiding maatregelen bevordering biodiversiteit (Houten); Honey Highway (N237) en Groene Werkplekken 2.0 (Utrecht). Op woensdag 18 september 2019 maakt gedeputeerde Hanke Bruins Slot de winnaars bekend tijdens inspiratiebijeenkomst De Groene Kroonrede.

THEMA Het thema van 2019 is Natuur in en rondom de bebouwde omgeving. De provincie ontving dit jaar 55 inzendingen. De jury, bestaande uit Robbert Snep (Wageningen University & Research), Fiona van 't Hullenaar (Universiteit Utrecht) en Mathias Lehner (nextcity.nl) beoordeelden de inzendingen op basis van vier criteria: impact op de biodiversiteit, innovatie, integraliteit en verdienmodel & opschaalbaarheid. Daarbij weegt de positieve impact op de biodiversiteit het zwaarst.

INITIATIEVEN De Buurnatuurtuin, een particulier initiatief, een voormalig speelpleintje in Amersfoort met achterstallig onderhoud omtoveren naar een groene klimaatadaptieve buurnatuurtuin voor vogels, insecten en buurtbewoners. De Utrechtse Steen wil de kademuren langs de Utrechtse grachten vergroenen door het gebruik van een specifieke steen waarop zich varens, mossen en andere vochtminnende planten kunnen hechten. Het bevorderen van biodiversiteit van het Utrechtse watersysteem door het introduceren van driekhoeksmosselen is het doel van 'Zeg ken jij de Mosselmand'. Deze mosselsoort dient niet alleen als voedselbron voor verschillende vogels, maar verbetert ook de waterkwaliteit door zijn filterwerking.

Op 18 september wordt duidelijk welke initiatieven daadwerkelijk beslag leggen op natuurprijs de Groene Kroon 2019 ter waarde van 6.000 euro. Dat gebeurt tijdens De Groene Kroonrede, een inspiratiebijeenkomst die in het teken staan van biodiversiteit in de bebouwde omgeving.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie