De koorleden vonden een nieuwe manier om toch samen te zingen.
De koorleden vonden een nieuwe manier om toch samen te zingen. Tourdion

Amersfoorts koor Tourdion brengt digitaal kerstconcert

23 december 2020 om 07:30 Muziek

AMERSFOORT De koorwereld heeft het zwaar. Met 1,7 miljoen zangers is deze sector groter dan de 1,2 miljoen voetballers. Sinds de eerste lockdown van 16 maart gebeurde er veel in de wereld van de Nederlandse koren. Concerten werden afgezegd en repetities geannuleerd. Dat is wat ook het Amersfoortse koor Tourdion onder leiding van José Kamminga aan den lijve ondervond. 

Peter Bruinsma

Voorzitter Jacqueline Polman schrok als zovelen van de aankondiging op 16 maart. ,,Ineens niet meer zingen, terwijl we toch allemaal wekelijks uit liefde voor het zingen naar onze koorrepetitie gaan. Een maand lang bleef het heel stil. We moesten die totale verandering op alle fronten eerst eens verwerken en een plek geven. Naarmate de tijd vorderde realiseerden we ons dat het langer ging duren. Als bestuur kwamen we bijeen om te bespreken hoe we nu verder moesten”, zegt Polman.

SKYPEZINGEN ,,Zes weken na 16 maart gingen we zoeken naar wegen om toch samen te zingen. Ons concert stond voor november gepland. Vanaf januari hadden we het repertoire in de map en waren we ook al aan het repeteren. Via Skype zochten we een manier om toch – zij het thuis – samen te zingen. Vanaf 2 april ging dit van start. De leden kenden hun partijen goed, want die hadden zij thuis al goed gestudeerd dankzij de ingezongen stempartijen op de ledenpagina van het koor. Bij skypezingen hoor je alleen jezelf en de dirigent, die je ook op je scherm ziet. Je mede-koorleden zie je geluidloos zingen. Dit hebben we een tijdje volgehouden, totdat in de loop van april en mei de versoepelingen eraan kwamen. We besloten toen in de ruime tuin van een koorlid samen buiten te gaan zingen. Steeds twee stemgroepen tegelijk onder leiding van de dirigent. Tot aan de zomervakantie hebben we op deze wijze buiten gezongen.”

Na de zomervakantie kon koorzingend Nederland met aanpassingen het samen zingen voorzichtig weer oppakken. ,,Inmiddels had kerkelijk centrum De Bron in Liendert ons ook weer permissie gegeven om binnen te repeteren. Een aantal koorleden vond dit samen zingen onder gegeven omstandigheden nog best spannend. Helaas kwam de tweede golf al snel op ons pad. Inmiddels hadden we ons concert in november al geannuleerd. Opnieuw moesten we bepalen hoe we verder zouden gaan. Jezelf als zanger verbonden voelen met het koor is wat telt. Daarom gaan we nu weer verder met zingen via Skype”, aldus Polman.

MINIKERSTCONCERT ,,Het is wel fijn om naar iets toe te werken. We gaan nu een minikerstconcert online op Youtube zetten. José Kamminga heeft drie liedjes uitgekozen. Ieder koorlid zingt thuis de liedjes in. Bij één van de drie liedjes film je jezelf terwijl je zingt. José zet al die individuele stemmen thuis onder elkaar. De ingestuurde filmpjes worden door Eelke, de technische partner van een koorlid, aan elkaar gemaakt. Zo ontstaat er eigenlijk een soort kerst videoclip waarin Tourdion Do you hear what I hear, Jingle Bells en Silent Night zingt. Ook losse foto’s van de koorleden zullen deel uitmaken van de kerstpresentatie van het koor. We komen voorlopig dus nog niet fysiek samen maar blijven via Skype met elkaar zingen.”

,,Rondom Valentijnsdag en het begin van de lente gaan we weer iets dergelijks realiseren. Mogelijk dan samen met een Amersfoorts orkest. Als koor zijn we aangesloten bij de Stichting BALK. Zij volgen ook de adviezen van Koornetwerk Nederland. Iedereen moet voelen dat samen in een koor zingen leuk is. Dat kan pas echt als je elkaar ook echt ziet. Tot die tijd maken we er het beste van voor onze zangers”, vult Jacqueline Polman aan.

Meer informatie is te vinden op www.tourdionamersfoort.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie