Orgel en beiaard samen in de Joriskerk

Muziek Deel je nieuws

Orgel en beiaard samen in de Joriskerk

 

Dubbel, dubbel, dubbel. Het concert op Tweede Kerstdag in de Sint-Joriskerk in Amersfoort is ondubbelzinnig dubbel. Rien Donkersloot kennen we in Amersfoort als organist, maar hij is ook beiaardier. Boudewijn Zwart is een bekende beiaardier, maar hij is ook een goede organist.

Samen geven ze een concert op Tweede Kerstdag, donderdag 26 december 2019. Ze spelen samen: orgel en carillon, op twee orgels tegelijk, op één orgel vierhandig. Uiteraard bespelen ze ook solistisch hun instrumenten.

Maarre, een carillon hangt toch in een toren? Hoe kunnen Rien en Boudewijn dan samen een concert geven? Meestal hangt een carillon in een toren, dat klopt. Maar Boudewijn Zwart heeft ooit een carillon op wielen laten maken met vijftig bronzen klokken, dat je dus zo de Joriskerk in kunt rijden.

Welke muziek komt er op de lessenaars? Ze spelen samen werken voor carillon en orgel van Claude Balbastre (1727-1799) en Carl Reinecke (1824-1919). Ook spelen zij deel 1 uit ‘Concerto a due Organi’ van Giovanni Bernardo Zucchinetti (1730-1801). Rien zal ook solo werken van Bach, Vierne, Guilmant en Dupré spelen en Boudewijn zal improviseren op het carillon.

Er is nog meer dubbel in de kerstvakantie, want Rien Donkersloot geeft nog een concert in de Sint-Joriskerk. Dat gebeurt op Nieuwjaarsdag. Het eerste concert van 2020 bestaat helemaal uit muziek van Johann Sebastian Bach. Donkersloot speelt op zowel koororgel (Fantasia in a moll, BWV 561) als het hoofdorgel (onder andere Preludium und Fuge in a moll, BWV 543 en de Triosonate nr. 5). Het koororgel is een jaar geleden uitgebreid met een tweede klavier. Daardoor zijn de mogelijkheden fors toegenomen. Het komend jaar is het koororgel dan ook veel vaker tijdens concerten te horen.

Rien Donkersloot (1985) is de organist van de Sint-Joriskerk. Hij studeerde orgel aan het Rotterdams Conservatorium. In juni 2006 behaalde hij het diploma eerste fase cum laude, bij Bas de Vroome. Tevens behaalde hij het diploma kerkmuziek. Hij studeerde voor het diploma tweede fase bij Ben van Oosten en Bas de Vroome. In juni 2008 sloot hij deze studie cum laude af.

Boudewijn Zwart (Amersfoort, 1962) stamt uit een bekende organistenfamilie. Hij studeerde aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort en piano (hoofdvak) aan het Sweelinck-conservatorium in Amsterdam. In 1990 won hij alle categorieën van de driejaarlijkse Internationale Beiaardwedstrijd “Koningin Fabiola” in Mechelen (België). Hij is stadsbeiaardier van Dordrecht, Ede, Gouda, Amsterdam, Bergambacht, Schoonhoven, IJsselstein, Barneveld, Apeldoorn, Wageningen en Zeewolde. Hij heeft verschillende composities op zijn naam staan.

Aanvangstijd concerten 15.30 uur. Entree € 8,00 tot 21 jaar gratis.

 

 

advertentie